Bez srama 154 pregleda 21. April 2023.

Egipćani ljuti na Netflix: 'Kleopatra nije bila crnkinja!'

printscreen/youtube/canva

Dokumentarna drama Netflixa koja prikazuje egipatsku kraljicu Kleopatru kao crnu Afrikanku izazvala je kontroverzu u Egiptu, piše BBC. Kako su Egipćani odreagovali?

Jedan advokat podneo je tužbu protiv Netflixa zbog kršenja zakona o medijima i pokušaja "zatiranja egipatskog identiteta", dok najpoznatiji egipatski arheolog tvrdi da je Kleopatra bila "svetlije puti, a ne crna". Čak ni producenti dokumentarne drame ne tvrde da je Kleopatra bila crne rase. Kleopatra je rođena u Aleksandriji 69. godine p.n.e. i bila je poslednja kraljica dinastije koju je osnovao Ptolomej, general Aleksandra Velikog. Dinastija Ptolomeja govorila je grčkim jezikom.

 | Author: printscreen/canva printscreen/canva

Nasledila je tron od svog oca Ptolomeja XII. 51. godine p.n.e. i vladala je do svoje smrti dvadeset godina kasnije, nakon čega je Egipat pao pod rimsku dominaciju. Identitet Kleopatrine majke nije poznat i istoričari smatraju da je moguće da je bila autohtona Egipćanka ili iz nekog dela Afrike. U Netflixovoj seriji, Adele James, koja je mešane rase i afričkog porekla, glumi Kleopatru. Producenti kažu da je to odraz "vekovima duge debate o Kleopatrinoj rasi". Američka glumica Jada Pinkett Smith, koja je u ovoj drami narator i producentkinja, izjavila je da je važno da se čuju priče o crnim kraljicama, jer se one retko pričaju.

Međutim, u Egiptu je ova drama izazvala kritike. Zahi Havas, ugledni egiptolog i bivši ministar antikviteta Egipta, tvrdi da je ovo izmišljotina i da je Kleopatra bila Grkinja, odnosno bele rase. Advokat Mahmud al-Semary zatražio je da državni tužitelj preduzme "nužne zakonske mere" i blokira pristup Netflixovim uslugama u Egiptu. Netflix se optužuje za promovisanje afrocentrizma i zatiranje egipatskog identiteta. Glumica Adele James je na Twitteru kratko odgovorila: "Ako vam se ne sviđa naša podela uloga, nemojte gledati".

Šta vi mislite, postoji li šansa da je Kleopatra bila crnkinja?

Tvoja reakcija?