Bez srama 150 pregleda 08. Jun 2023.

Najgore stvari kojima roditelji uče svoju decu...

canva

Od prvog dana našeg života zavisimo od roditelja. Oni su tu da brinu o nama, da nas vole i vaspitavaju, ali neretko se dešava da u nadi da od nas "naprave ljude", pogreše i nauče nas nekim stvarima na koje baš i nismo ponosni. Pitali smo ljude šta je to što smatraju najgorim stvarima koje su naučili ili usvojili od roditelja, a verujte nam, neke stvari će vas šokirati

"Jedan od najgorih dana u mom životu je bio kada sam sa majkom razgovarala o seksu. Tada sam imala 12 godina, a moja mama mi je rekla da je seks namenjen samo muškarcima i da su žene tu isključivo da bi zadovoljile njihove potrebe. Rekla mi je da ako imam seks pre braka jer me onda nijedan muškarac neće želeti jer bih bila nečista. Iz tog razloga sam se, tokom prvog odnosa, osećala užasno krivom. Molim vas, ne radite ovo svojoj deci."

Nikolina, 26

"Roditelji su mi zabranili da ulazim u konflikte sa decom koja su me ismevala na račun mog izgleda jer sam, za svoj uzrast, bio dosta viši i krupniji, Nazivali su me dinosaorusom, a bivša drugarica je svoju novu grupu prijatelja naterala da me ovako ponižavaju. Moji roditelji su smatrali da ništa neću uraditi ako budem reagovao, misleći da će ismevanje biti još gore. Oni ne znaju da i dan danas imam traume od toga i čujem njihove glasove koji me vređaju..."

 | Author: canva canva

Stefan, 29

"Moj tata je uvek govorio da svako bez izuzetka želi da te prevari. Tako je uspeo da napravi od mene osobu koja veruje samo svom psu..."

Jelisaveta, 22

"Jedna od najgorih stvari u mom životu je kada mi je majka govorila da moram da budem iznad situacije. Moja drugarica je slavila rođendan i pozvala je sve devojčice osim mene na žurku. Mama me je naterala da odem i kupim poklon koji treba da joj odnesem tokom žurke na koju nisam pozvana. Odrastala sam kao otirač drugima jer sam morala svima da ugađam i zato sada aktivno radim na tome da potpuno drugačije podižem svoju ćerku. Inače, moja mama je psiholog."

Katarina, 27

"Umesto da se posveti i ponekom mom uspehu, moj tata bi nakon roditeljskog sastanka bio fokusiran na jednu jedinu ocenu koja je lošija od ostalih. Ovo mi je strašno smetalo i boli me i dan danas..."

 | Author: canva canva

Milena, 32

"Mama me je terala da merim svoju kilažu svake nedelje kako bi bila sigurna da nemam više od 100kg. Takođe sam je uhvatila da stavlja manje stvari na moj tanjir. Kada sam kretala na faklutet, imala sam 98kg.  Kada bih se ugojila, njeni komentari na račun mog fizičkog izgleda bi usledili čim me vidi, pa bi me tek onda pozdravila. Iako imam 39 godina, ovo se još uvek dešava jer ona misli da je vrednost svake žene određena fizičkim izgledom. Razgovarale smo o ovome i više puta smo se posvađale. Jednom nismo razgovaralo sedam godina!"

Jana, 39

"Moj tata je jako želeo da što pre odrastem i zato mi je branio da gledam crtaće..."

Nenad, 24

"Mama mi je govorila da sam preveliki za maženje i poljupce, a tada sam imao svega 9 godina. Nakon toga, nisam podnosila da me neko zagrli i poljubi. Imao sam prijatelje koji su mi pomogli da prevaziđem ovo i sada obožavam grljenje!"

 | Author: canva canva

Andrija, 22

"Moja majka i dalje pokušava da me ubedi da me moj prijateljica sa kojom se družim već 15 godina ne voli. Ovo je frustrirajuće!"

Nena, 23

"Prijateljstvo je utopija, rekla bi moja mama. Ona je poništavala svaki čist i iskren odnos, nije verovala u ni u ljubav ni u prijateljstva. Govorila je da ljudima ne treba pružiti poverenjei da je bolje biti sam. Ovo mi je uništilo najlepše godine za druženje."

Đorđe, 26

"Najgora stvar koju roditelji rade svojoj deci jeste da ismevaju njihovu tugu, a ovo se posebno radi sinovima. Nemojte ovo da radite. Užasno utiče na vaše sinove kada odrastu."

Danijel, 29

"Borim se jer me je mama u detinjstvu naučila da ignorišem osnovne životne potrebe. Na primer, njena filozofija je bila takva da ako mi se piški i prestanem da mislim o tome, to će jednostavno prestati. Isti slučaj je i sa glađu..."

 | Author: canva canva

Jovana, 23

"Učili su me da budem ljubazna prema svima i da svima dozovljavam da se ponašaju kako žele. Izgleda da nisu znali da postoje ljudi koji ne zaslužuju vašu dobrotu. Dragi mama i tata, pogrešili ste i ovo je najgora stvar kojoj ste me učili!"

Natalija, 27

Imate li vi ove nešto da dodate?

Tvoja reakcija?