Bez srama 341 pregleda 19. Novembar 2023.

Plakanje uz film je znak emocionalne snage!

canva

usled raznih životnih okolnosti, pritiska i problema, svakome od nas je ponekad potrebno da se isprazni, a jedan od najboljih načina za to jeste plakanje i to uz film. Iako nas plakanje asocira na bol i tugu, suze zapravo mogu biti spasonosne, a evo šta psihilozi kažu na tu temu

Ako ste osoba koja ne može a da ne zadrži suze tokom filma, biće vam drago da čujete da je ta osobina zapravo svedočanstvo vašeg karaktera. Bilo da ste 'tihi plačljivac' ili 'nekontrolisano ridate', psihijatri su otkrili da je to znak da možda imate više emocionalne snage od onih koji nemaju sposobnost da plaču uz filmove.

 | Author: canva canva

Možda se, kao što smo već rekli, pitate kako je to moguće kada je plač tako često povezan s osetljivošću ili slabostima...

Neurolog, Paul Zak, proučavao je efekte 'uverljivih priča' tj filmova, koje pokazuju da njihovo gledanje može uzrokovati oslobađanje oksitocina. Oksitocin je najpoznatiji po svojoj ulozi u porođaju i dojenju, povećavajući kontrakcije tokom porođaja i stimulišući mlečne kanale, piše Her.

On se takođe oslobađa kada imamo pozitivne društvene interakcije i pozitivan fizički kontakt, kao što su grljenje, ljubljenje, seksualna intimnost, pa čak i maženje životinja.

Plakanje se često povezuje sa oslobađanjem oksitocina, poznatog i kao 'hormon ljubavi', pa kada plačete tokom filma, to pokazuje da je vaša pažnja duboko zaokupljena i da je radnja filma uspešno pokrenula snažne emocije.

 | Author: canva canva

Jedna od tih emocija je empatija, koja je, prema psihologu Danielu Golemanu, jedna od pet ključnih  karakteristika emocionalne inteligencije, uz samosvest, samoregulaciju, motivaciju i socijalne vještine.

Dakle, sledeći put kada se budete stideli svojih suza tokom filma, setite se da ste samo emocionalno jak čovek!

Tvoja reakcija?