Bez srama 316 pregleda 21. Oktobar 2023.

Rano stupanje u seksualne odnose uzrokuje depresiju?

canva

Iako je savet stručnjaka da se u seksualne odnose ne stupa pre 18. godine, što zbog fizičkih, što zbog pravnih poteškoća, svedoci smo činjenice da se ova granice i te kako ne poštuje u stvarnosti. U poslednje dve decenije je, prema stručnjacima, zabeležen ogroman porast preranog stupanja u seksualne odnose

Kad god ste ga doživeli, prvo seksualno iskustvo sigurno pamtite. Po lepom ili po lošem, to je već lična stvar, ali složićete se da li znate da su naučnici sproveli istraživanje i na osnovu njega pronašli vezu između preranog upuštanja u seksualne odnose i depresije, ali i modela ponašanja u kasnijem životu?

 Kroz svoje studije, istraživači su otkrili da "rani seksualni odnos i više seksualnih partnera povećavaju rizik od MDD-a (Veliki depresivni poremećaj)… Analiza je pokazala da je svaka dodatna godina odgađanja u dobi pri prvom seksualnom odnosu bila povezana sa smanjenjem rizika od MDD za 6%. "

 | Author: canva canva

Oni su izjavili da “prepoznavanje uzročnog efekta ranog seksualnog odnosa na MDD sugeriše da intervencije usmerene na odgađanje starosti za prvi seksualni odnos mogu imati potencijalne koristi u prevenciji ili smanjenju rizika od MDD", piše Psy Post.

Postoje ljudi koji su od svog detinjstva u depresiji i koji su izlaz videli u ljubavi, kako emotivnoj, tako i fizičkoj, pa ih je to "izvlačilo" iz stanaj u koem se nalaze. Oni su povezali stanje sreće sa osećajem ljubavi i orgazma, ne znajući da su zapravo zavisni od dopamina koji proizvode, a ne od samog osećaja koji pružaju seksualni odnosi i emotivna veza.

 | Author: canva canva

U studiji su zaključili da intervencije za sprečavanje ranih seksualnih iskustava mogu sprečiti depresiju. Drugim rečima, držanje dece dalje od seksa sprečiće ih da razviju depresiju u kasnijem životu.

Ovo je klasično spajanje uzročnosti i korelacije, barem u zapisima o studiji. Međutim, važno je napomenuti da su dostupne informacije za ovu studiju ograničene, uključujući broj učesnika u studiji i tačnu metodologiju. Ova studija je takođe rađena u Kini, što znači da se njeni rezultati možda neće dobro preneti na tinejdžere u SAD.

 | Author: canva canva

Ipak, poremećaji raspoloženja su još uvek misterija i svaka studija koja se radi kako bi se zaustavio cunami depresije i anksioznosti je vredna, ali ciljanje na seks kao izvor mentalnih bolesti je samo još jedna stvar koju treba proveriti To je još jedan način stigmatizacije seksa i kontrole.

Dakle, postavlja se pitanje: Umesto da stigmatizujemo seks za tinejdžere, kako bi bilo da se fokusiramo na to kako možemo otvoriti razgovor o seksu i mentalnom zdravlju na način da zapravo pomaže umesto da potencijalno pogoršava situaciju.

Tvoja reakcija?