Bez srama 274 pregleda 10. Novembar 2023.

'Svađamo se jer želim da moje dete plaća račune...'

canva

Iako svet funkcioniše tako da uglavnom decu rađamo kako ne bismo 'starili sami' ili 'da bi imao ko da nas pogleda u starosti', pa sa tim stanovištem idemo kroz roditeljstvo kao da su nam deca nešto dužna, postoje i neke stvari u kojima bi deca, kao punoletni građani, mogla da učestvuju, a tiču se održavanja kuće i finansija

Jedna majka je zagovornik upravo ove ideje jer je svojoj ćerci koja je završila školu i zaposlila se u marketu tražila da uzme učešće u kućnom budžetu tako što bi pokrila računa. Iako je plata njene ćerke bila oko 900 eura, mama je tražila simboličnih 50 na šta je njena ćerka pristala. Pored toga, kao radnik marketa, ćerka je dobila i karticu za popuste pri svakoj kupovini pa bi njena mama kada ide u nabavku mogla da ostvari popuste i tako još više uštedi. Majka je svoj postupak opravdala time da je njena ćerka raspolagala sa više novca nego ona pa je zato odlučila da joj predloži da učestvuje u troškovima što je.

 | Author: canva canva

Sa druge strane, ćerka je bez pogovora prihvatila ovaj predlog i rado je majci davala novac koji je od nje tražen. Međutim, tinejdžerka je dala otkaz u marketu i prešla da radi u restoran brze hrane sa svojim momkom za nižu platu, a karticu za popuste nije mogla više da koristi.

Kako su se troškovi povećali jer pravo na sniženje njihova porodica više nije imala u dotičnom marketu, mama je odlučila da poveća cenu 'kirije' svoje ćerke sa 50 na nekih 86 evra. Njena ćerka je ovaj korak dočekala negativno pitavši se zašto bi morala da plaća više ako joj je plata skoro upola manja jer je sada radila za 500 evra. Nazvala je svoju majku bezdušnom i okrutnom, a smatrala je i da je ona kažnjava zato što je promenila posao.

 | Author: canva canva

Ljudi na internetu su ovu priču dočekali, kao i uvek, sa različitim stavovima:

"Baš bih voleo da vidim gde bi mogla da živi za 86 evra mesečno. Ne odustaj od namere da ti pomaže sa finansijama, ona i dalje može da uštedi!"

Druga osoba je predložila suptilan način na koji bi mama mogla da istakne: "Možda da joj ponudite da sama sedne s računima i smisli koji bi bio pošten doprinos? Očekujem da će to iznositi mnogo više od 86 evra mesečno i ona će to brzo shvatiti."

via GIPHY

Treći je napisao: "Plaćao sam 60 funti mesečno kada sam imao 18 godina, a to je bilo pre 34 godine. Znam da neki roditelji ne uzimaju doprinose ako im ne trebaju, ali ako je ona imala više raspoloživih prihoda od tebe, onda mora da uplati odgovarajući doprinos.”

Ali, nisu svi bili na strani odbora za plaćanje...

 | Author: canva canva

"Nikada neću razumeti roditelje koji teraju svoju decu da plaćaju kiriju, koliko god da imaju godina, to mi se čini čudnim. Nikada ne bi trebalo naplaćivati ​​svom detetu nešto što bi roditelj trebalo da učini besplatno.”

Tvoja reakcija?