Prvi 114 pregleda 12. Decembar 2022.

Budite zdraviji uz pomoć ovih 9 korisnih navika!

canva

Pred tobom je devet zdravih navika koje će ti pomoći da se osećaš bolje za manje od pet minuta. Pročitaj tekst i vidi šta je potrebno da uradiš kako bi doprineo svom zdravlju i boljem raspoloženju jer neke od njih mogu biti i zabavne

Nova godina je pravi momenat za promenu nekih navika koje nismo ni svesni da imamo. Veliki broj nas već krajem godine razmišlja o sledećoj i šta je to što bismo mogli u njoj da promenimo kako bismo se bolje osećali. Neki će smanjiti unos kofeina, neki će početi da treniraju, oni treći će se potruditi da idu ranije na spavanje...

Na početku smo svi entuzijastični i puni poleta, kategorični i sigurni da ćemo istrajati u tome, međutim, potrebno je vreme kako bismo usvojili neke nove navike i postigli ono što želimo.

 | Author: canva canva

Medicinski časopis Medical Daily je na osnovu preporuka koje su doneli 'Centri za kontrolu i prevenciju bolesti', napravio kratki niz radnji koje ne oduzimaju pino vremena, a zasigurno će učiniti da se bolje osećate. Radi se o devet zdravih navika koje će vam oduzeti manje od pet minuta, a oplemeniti vam život, piše YourTango.

1. Redovito perite ruke!

Svedoci smo situacije koju je Korona virus napravio u čitavom svetu te je jedna od preporuka zdravstvenih radnika bila često i temeljno pranje ruku. Naravno, ovo je navika koju redovno treba usvojiti ako je već nemate, jer se pored virusa i bakterija štitite i od prljavštine.

via GIPHY

2. Proverite svoje čistače vazduha

Često zaboravljamo na ove stvari ukoliko nas alarm ne probudi u 2 sata posle ponoći, ali ukoliko ih redovno proveravamo, uverićemo se da li zaista rade svoj posao. Zato, ne bi bilo loše da u svoj planer uneste ovo kao jednu od mesečnih obaveza.

 | Author: canva canva

3. Čitajte etikete na omotima

Verovatno biste se šokirali kada biste znali koliko neki proizvodi zapravo sadrže masti, šećera i soli. Pre nego što kupite neki proizvod, obavezno bacite pogled na etiketu i sastav. Pokušajte da kupujete namirnice koje su iole zdravije jer to što sada nemate problema, ne znači da ih nećete imati kasnije.

 | Author: canva canva

4. Slušajte podcaste

S obzirom da živimo brzo i nemamo vremena baš uvek za čitanje i istraživanje, podcasti su sjajna stvar da nešto naučimo u hodu. Toliko je varijacija na temu da samo treba da odaberete ono što vas interesuje, stavite slušalice i krenete u šetnju.

via GIPHY

5. Zaštitite sluh

Ova navika se vezuje upravoza prethodnu, dakle: nemojte slušati preglasne zvukove na slušalicama, a pokušajte i da ih izbegnete u okruženju. Glasni zvuci mogu trajno oštetiti sluh pa čak iako su iznenadni i kratkotrajni, tvrde stručnjaci.

via GIPHY

6. Uzimajte vitamine

Vitamini su neophodni u životu svakog čoveka. Većina ih se može uneti u organizam kroz određene namirnice, ali neki nažalost u nedovoljnim količinama pa je potrebna dodatna suplementacija. Ukoliko niste sigurni koji bi vam vitamin trebao, najbolje je da koristite multivitamin jer sadrži sve vitamine koji su potrebni ljudskom telu kako bi normalno funkcionisalo.

via GIPHY

7. Zaštitite svoju kožu

Koža je naš najveći organ i samim tim trebalo bi da se odgovorno ponašamo kada je njena zaštita u pitanju. Kupanje u vreloj vodi ne može doneti ništa dobro osi trenutnog užitka ako baš volite toplu vodu, a na duže staze može izazvati i ozbiljnija oštećenja kože. Takođe, tokom leta nije preporučljivo izlagati se suncu izmedju 10 i 17 sati, a i kada je izlaganje neophodno, najbolje je koristiti kremu sa zaštitinim faktorom.

 | Author: canva canva

8. Vodite računa o bezbednosti

Svi znamo da je nevezivanje pojasa u automobilu kažnjivo, ali ovo je jako bitan korak u bezbednosti svakoga od nas. Takođe, ukoliko se bavite sportom, vodite računa da pravilno koristite zaštitnu opremu.

via GIPHY

9. Brinite o svom telu

Stara izreka kaže: „Bolje sprečiti nego lečiti“, pa samim tim sve što se na vreme otkrije, veće su šanse da će napraviti manje problema organizmu.  Posmatrajte svoje telo, promene na koži, proverite vid, vežbajte, idite ranije na spavanje...  Nepravilnost u nekim funkcijama može ukazivati na neki veći problem pa ako se to desi, svakako proverite što se događa sa stručnim osobama. Mislite na sebe!

 | Author: canva canva

Dobih navika nikada nije puno i što ih više stičemo, bolje ćemo se osećati. Ovih devet stvari, koje vam neće oduzeti ni puno novca ni puno vremena, dobra su osnova za stvaranje nekih još boljih navika u budućnosti. Srećno!

Tvoja reakcija?