Prvi 20 pregleda 16. Maj 2023.

Irski doktor otkriva način za preokret starenja. Šta!?

canva

Ranije je bilo dokaza da ako ste pod stresom starite malo brže. Sada, irski doktor je objasnio kako je jedna stvar sa kojom se svi povremeno borimo faktor koji može ubrzati starenje

Ovo dolazi nakon što je nova studija objavljena u časopisu Cell Metabolism koja sugeriše da stresne situacije ubrzavaju brzinu starenja. Stvari kao što su operacija, Covid ili trudnoća su samo neke od stvari koje stvaraju stres na naše telo. Međutim, nova otkrića takođe pokazuju da se to može preokrenuti i Luk O'Nil, profesor biohemije na Triniti koledžu u Dablinu, objasnio je kako.

 | Author: printscreen/canva printscreen/canva

On je za The Pat Kenny Show rekao da se ovo odnosi na više od samo nekoliko sedih dlaka koje se pojavljuju na nečijoj glavi - već da zadiru u ćeliju. „Znamo da je stres loša stvar, zar ne, a postojali su dokazi i ranije da ako ste pod stresom starite malo brže“, rekao je on.

Sada ova studija to zaista potvrđuje. Trudnoća je, zanimljivo, bila jedna od stvari koja stari ženu. PTSP je takođe jedna od stvari, kao i ozbiljna operacija i Covid. Tako teški slučajevi Covid-a ubrzavaju proces starenja. Sve je u vašoj biološkoj starosti u odnosu na hronološko doba."

Profesor O'Nil je rekao da se radi o tome kako se vaša stvarna DNK menja tokom vremena i kako će ljudi koji dožive više trauma u ​​životu brže stariti

"Oni mogu da izmere ono što se zove epigenetska promena", rekao je on. "To znači da kako starite, vaša DNK se menja – postaje obojena hemijskim tragovima. To se povećava kako starite. Ako se to ubrzava, to znači da se vaše biološko doba povećava. Postoje veoma precizna merenja o ovome."

Kako preokrenuti starenje?

via GIPHY

Profesor O'Nil je nastavio da objašnjava za Newstalk da će sposobnost da upravljate svojim stresom omogućiti vašem telu da se izleči i na taj način smanji brzinu epigenetskih promena, piše Her.ie.

Najvažniji deo ove studije je da se može preokrenuti“, rekao je on. „Ako ste prošli kroz traumatičan incident, postoje dokazi da ste brže starili. Ako se onda možete malo opustiti i destresirati nakon incidenta, možete ovo preokrenuti i očistiti DNK. Oznake se ponovo skidaju sa DNK i možete preokrenuti ovo povećano starenje. Znamo da je uklanjanje stresa toliko važno, ali ovo potvrđuje to na biohemijski način."

"Sve je u tome da se nosite sa stresom: čak i ako ste u stresnoj situaciji, ako možete da se smirite i kontrolišete svoj odgovor na njega, ovaj proces starenja neće biti tako brz."

Tvoja reakcija?