Prvi 99 pregleda 08. Novembar 2022.

Ovaj novi Netflixov film će vas ostaviti bez reči

printscreen/youtube/canva

Netfliksov najnoviji nemački ep, "All Quiet on the Western Front", okupan je blatom, krvlju i užasima rata

Zasnovan na istoimenom klasičnom nemačkom romanu Eriha Marije Remarka, priča je o nemačkim trupama koje su se borile u rovovima Prvog svetskog rata u severnoj Francuskoj. Film podseća na mučna, dehumanizirajuća i isisavajuća iskustva koja nisu bila ništa nalik na snove o ratnoj slavi koje su prikazivali pre nego što su se pridružili borbi, piše BuzzFeed.

Ovo delo je ispričano u potpunosti u prvom licu i sadašnjem vremenu koje sagledava bezbroj aspekata borbe - njene jezive užase, rutinske banalnosti i vatreno drugarstvo - sa zadivljujućom živopisnošću, jezikom koji je istovremeno oskudan i eksplicitan.

Ovi kvaliteti čine ga tvrdim orahom za potencijalne adaptere, iako su već tri reditelja pokušala: Luis Majlston 1930., Delbert Man u TV filmu CBS-a 1979., a sada Edvard Berger za Netfliks. Milestoneov film je pomno pratio roman, koji je objavljen samo dve godine ranije, a njegove scene bitaka bile su izuzetne za to doba (osvojio je Oskare za najbolji film i najbolju režiju), ali melodramatična gluma ga čini teškim za gledanje danas. Verzija Manna, veterana produkcije Playhouse 90, osvojila je Zlatni globus za najbolji film snimljen za TV, ali je njegova režija bila previše scenska, a njegova bojna polja previše čista. 

Evo šta ljudi misle o ovom novom remek delu:

 

 

 

 

Šta vi mislite, hoćete li ga pogledati nakon ovoliko sjajnih komentara?

Tvoja reakcija?