Prvi 382 pregleda 19. Oktobar 2023.

Prestanite da izazivate traume kod svoje dece...

canva

Najteži 'posao' koji postoji na svetu je roditeljstvo. Ono je jako stresno i odgovorno, ali zauzrvat vam nudi nesebičnu i bezuslovnu ljubav, nežnost i osećaj koji se rečima ne može opisati. Često se kao roditelji pitamo da li baš sve radimo kako treba, trudimo se da deci udovoljimo, da ih usmerimo, ali šta je zaista važno da radimo tokom dečijeg odrastanja, objasnila je psihološkinja Morgan Pommels

Ona je na instagramu podelila čitav spisak praktičnih saveta za roditelje, a koji se odnosi na njihov odnos sa decom. Postupci svakog od nas kod druge osobe ostavljaju trag, a da li će on biti pozitivan ili negativan, to zavisi od nas samih.

 | Author: canva canva

Megan je najpre istakla da nikako ne treba vikati na decu kada dođete s posla. Znamo svi koliko posao može biti naporan i stresan, ali to nije razlog da frustracije istresate na deci. Megan se u par navrata osvrnula na taj verbalni rat između dece i roditelja rekavši da vikanje nema nikakv pozitivan efekat na decu, naprotiv, ono nanosi štetu dečijem nervnom sistemu.

"Sve ove stvari mogu pokrenuti reakciju tela na stres, što nas može naterati da se borimo ili bežimo ako moramo da nastavimo da živimou strahu", napisala je.

Za svoju treću, četvrtu i petu stavku koje bi roditelji trebali izbegavati, Pommells je objasnila da kada roditelji uzrokuju duboku emocionalnu traumu svojoj deci, ti mladi ljudi će odrasti i često će tražiti terapiju kako bi pokušali prevaziđu  toksični način na koji su se njihovi roditelji rešavali probeleme  ili razgovarali sa njima.

 | Author: canva canva

"Tretiranje braće i sestara toliko različito da postoji jasan favorit", navela je kao treću tačku. Ovakvi postupci i te kako utiču na decu i prate ih tokom celog života, a imaju i veliki uticaj na donos između braće i sestara. Niko ne želi da njegova deca odrastaju u netrpeljivosti i nadmetanju za vašu pohvalu!

Sa druge strane, otvoreno je govorila i o izvinjenju roditelja koji greši. Iako ste stariji i možda smatrate da ne treba da se izvinjavate detetu iako zanet da grešite, ako priznate grešku, detetu dajete odličan primer- primer da nije sramota pogrešiti, ali je važno shvatiti svoju grešku.

Takođe, Pommels je istakla važnu činjenicu koja se tiče "biranja naravi", a u praksi se to odnosi na momenat roditeljskog neraspoloženja. Dakle, kada ste neraspoloženi, vi očekujete da svi u kuči hodaju kao po jajima. To je zabranjeno!

 | Author: canva canva

Roditelji igraju ključnu ulogu u životu svoje dece i okruženju u kojem će odrastati, što pomaže u smanjenju rizika od traume u detinjstvu, piše Yourtango.

Kada roditelji stvore okruženje puno ljubavi i sigurnosti, veća je verovatnoća da će deca razviti pozitivno samopoštovanje i snažan osećaj identiteta. Ova osnova može im pomoći da se snalaze u društvenim odnosima, nose pritisak vršnjaka i izgrade pozitivnu sliku o sebi.

Kao što je Pommells rekla, roditeljstvo ne dolazi sa vodičem ili časovima obuke. To je stalni posao koji traje celi život i ne prestaje kada vaša djeca napune 18 godina i službeno se smatra da ulaze u početak odraslog doba.

 | Author: canva canva

Važno je napomenuti da nijedan roditelj ne može u potpunosti zaštititi svoje dijete od svih potencijalnih izvora traume. Međutim, aktivnim radom na prekidu ciklusa traume iz detinjstva, roditelji mogu značajno smanjiti rizik i ublažiti uticaj traume iz detinjstva na živote svoje dece.

Tvoja reakcija?