Reši 404 pregleda 27. Jul 2023.

Ovo je razlog propasti drevnih evropskih kultura...

canva

Iako već godinama mnoge studije govore da su drevne evropske kutlure propadale zbog klimatskih promena, naučnici novijeg vremena iz Lajbnic centra su došli do novih zanimljivih otkrića, a ovo će vas u neku ruku sigurno iznenaditi

Nakon što su drevne civilozacije usvajale novije načine života i drugačije uzgajanje biljaka i životinja, imale su vremena da se posvete i drugim aspektima života umesto da budu okrenute samo ka pukom preživljavanju. Strah od toga da će umreti od gladi je postajao sve manji i bzenačajniji, ali su na red došli drugi problemi koji su pripadniek drevnih kultura gotovo istrebili.

 | Author: canva canva

Naime, ako se zapitamo šta je konkretno dovelo do kraha evropskih civilizacija u periodu od pre 10 000 godina, treba da pođemo od toga da su ljudi sa usvajanjem novih veština počeli da se grupišu u čvršće zajednice koje nisu uvek nućno bile plemena. Lajbnic tim je za istraživanje koristio podatke o dinamici evropskih populacija iz srednjeg holocena, koje je obezbedio Institut Maks Plank za evolucionu antropologiju.

 | Author: canva canva

Ono što su podaci nedvosmislenopokazali jeste da su prve sedentarne grupe stanovništva beležile veliki porast nataliteta, ali da je kasnije dolazilo do kraha, nakon nekoliko stotina godina. Ovaj obtazac se uglavnom ponavljao, a naučnici su sve ovo uporedili sa sukobima koje je potvrdila erheologija koji su pokazali i informacije o migracijama i razdvajanju grupa. Pokazalo se da su se "dezintegrativne faze" dešavale u isto vreme ili ubrzo nakon nasilnih događaja. Pored toga, često ih je pratila društvena nejednakost, što je naučnike navelo na zaključak da su ovi faktori na kraju doveli do smanjenja populacije, piše National Geographic.

 | Author: canva canva

Petar Turčin, koautor pomenute studijei vođa projekta kaže da se kolapsi i izumiranje drevnih civilizacija poklapa upravo sa porastom nasilinih događaja odnosno ratova. Naučnici su uporedili klimatske promene sa dinamikom stanovništva i utvrdili upravo to da je do kraha drevnih evropskih civilizacija došlo zbog nasilja i ratova.

Tvoja reakcija?