7 uobičajenih kućnih stvari koje ubijaju vaš testosteron

canva
Od 1999. godine, nivoi testosterona su drastično opali. Oni su se kretali u granicama od 600 do 1500 ng/dl. Danas se 300 ng/dl smatra „normalnim“ - što je ekvivalent artritičaru sa štapom nekada
Vidi originalni članak

Nizak testosteron može dovesti do:

  • manjeg seksualnog nagona
  • erektilne disfunkcije
  • bubuljica na licu
  • niske motivacije
  • depresije
  • umora

Tu je i brdo toksičnih hemikalija koje kompanije vredne milijarde dolara spakuju u svakodnevne predmete za domaćinstvo, piše YourTango. Primarni među njima su estrogeni - toksini koji specifično napadaju testosteron. Danas ćemo sa vama podeliti 5 glavnih tipova dnevnih artikala bogatih estrogenom koji ubijaju testosteron.

Evo 5 stvari koje treba da eliminišete iz svog života da biste sačuvali nivo testosterona:

1. Bukvalno sve vrste plastike

Plastika je bogata ksenoestrogenima, endokrinim inhibitorima, bisfenolom-A (BPA) i 140+ drugih štetnih hemikalija. Čak i plastika „bez BPA“ oslobađa estrogene hemikalije - jedan toksin se zamenjuje drugim. To je to.

Plastične flaše za vodu. Polithene covers. Hrana upakovana u polipropilen. Tvrde plastične posude. Poliesterska odeća za slobodno vreme. Konzervirana hrana od plastike. Izbegavajte ih sve.

2. Bacite svoje toaletne potrepštine 

Vaše sredstvo za pranje ruku koje „ubija 99% bakterija“, sredstvo za pranje lica, pasta za zube i sredstvo za pranje tela „poput parfema“? Bogati su parabenom, triklozanom, ftalatima, fluoridom i gomilom drugih toksina koji ubijaju testosteron. Dok je butilparaben povezan sa abnormalno malom količinom spermatozoida sa smanjenom pokretljivošću, triklosan remeti vaše folikulostimulirajuće (FSH) i luteinizirajuće hormone (LH). Čak i proizvodi „bez parabena i sulfata“ i dalje imaju dugu listu hemijskih sastojaka. Zamenite sredstvo za pranje tela prirodnim sapunom - napravljenim od eteričnih ulja, biljnog putera i organskog bilja. 

Zamenite šampon sa aloe verom ili balzamom od kokosovog ulja - ili bar pređite na opcije „bez parabena i sulfata“. Pređite na prirodnu pastu za zube.

3. Smrdljiva istina prijatnih aroma

Osveživači vazduha, parfemi, mirisne sveće i druge stvari koje „mirišu dobro“ su pune ftalata. Ftalati su endokrini disruptori - koji feminiziraju muške genitalne traktove ometajući enzim potreban za sintezu testosterona. Za razliku od proizvoda za ličnu negu na površinskom nivou, aromatici imaju izraženiji efekat - pošto ih udišete u pluća. Odbacite parfeme i dezodoranse - umesto toga pređite na prirodnu kremu. Koristite esencijalna ulja umesto mirisnih sveća. Prirodni mirisni štapići mogu zameniti osveživače vazduha.

4. Veštački zaslađivači mogu biti gori od šećera

Aspartam, visoko fruktozni kukuruzni sirup (HFCS) i sukraloza su gori od stvarnog šećera. Dok je aspartam ekscitotoksin koji preterano stimuliše vaše nerve, ishrane bogate HFCS dovode do masne jetre, visokih triglicerida, insulinske rezistencije i visokog šećera u krvi. Jedenje previše HFCS može zapravo isključiti gen koji kontroliše seksualne steroide. Druga studija je otkrila da HFCS dijete smanjuju koncentraciju testosterona i kvalitet sperme kod tinejdžera. Umanjite hranu bogatu HFCS-om kao što su slatkiši, gazirana pića, sokovi, sosovi, kolači, voćne konzerve i sirup za palačinke. Zamenite ih dinjama, sokom od šećerne trske, pecivom, medom i prirodnim sladoledom.

5. Izbegavajte ove 3 vrste ulja za kuvanje

Biljna ulja, suncokretova ulja i ulja od semena. Bogata ukusom - ali bogata i trans-mastima i estrogenima. GMO i (delimično) hidrogenizovano takođe. Jesmo li spomenuli mnoštvo drugih industrijskih sastojaka od kojih se sastoje? Zamenite ih za bolje alternative: maslac hranjen travom ili Ghee (indijski pročišćeni puter). Ekstra devičansko maslinovo ulje ili ulje avokada je najbolje (ali skupo). Ulje od oraha je takođe opcija. Kokosovo ulje je pristupačno i zdravo (ali masno i zadimljeno). 

Poseti www.roosvaaj.rs