Bez srama 42 pregleda 18. Maj 2023.

7 uobičajenih kućnih stvari koje ubijaju vaš testosteron

canva

Od 1999. godine, nivoi testosterona su drastično opali. Oni su se kretali u granicama od 600 do 1500 ng/dl. Danas se 300 ng/dl smatra „normalnim“ - što je ekvivalent artritičaru sa štapom nekada

Nizak testosteron može dovesti do:

  • manjeg seksualnog nagona
  • erektilne disfunkcije
  • bubuljica na licu
  • niske motivacije
  • depresije
  • umora

Tu je i brdo toksičnih hemikalija koje kompanije vredne milijarde dolara spakuju u svakodnevne predmete za domaćinstvo, piše YourTango. Primarni među njima su estrogeni - toksini koji specifično napadaju testosteron. Danas ćemo sa vama podeliti 5 glavnih tipova dnevnih artikala bogatih estrogenom koji ubijaju testosteron.

Evo 5 stvari koje treba da eliminišete iz svog života da biste sačuvali nivo testosterona:

1. Bukvalno sve vrste plastike

Plastika je bogata ksenoestrogenima, endokrinim inhibitorima, bisfenolom-A (BPA) i 140+ drugih štetnih hemikalija. Čak i plastika „bez BPA“ oslobađa estrogene hemikalije - jedan toksin se zamenjuje drugim. To je to.

Plastične flaše za vodu. Polithene covers. Hrana upakovana u polipropilen. Tvrde plastične posude. Poliesterska odeća za slobodno vreme. Konzervirana hrana od plastike. Izbegavajte ih sve.

2. Bacite svoje toaletne potrepštine 

Vaše sredstvo za pranje ruku koje „ubija 99% bakterija“, sredstvo za pranje lica, pasta za zube i sredstvo za pranje tela „poput parfema“? Bogati su parabenom, triklozanom, ftalatima, fluoridom i gomilom drugih toksina koji ubijaju testosteron. Dok je butilparaben povezan sa abnormalno malom količinom spermatozoida sa smanjenom pokretljivošću, triklosan remeti vaše folikulostimulirajuće (FSH) i luteinizirajuće hormone (LH). Čak i proizvodi „bez parabena i sulfata“ i dalje imaju dugu listu hemijskih sastojaka. Zamenite sredstvo za pranje tela prirodnim sapunom - napravljenim od eteričnih ulja, biljnog putera i organskog bilja. 

Zamenite šampon sa aloe verom ili balzamom od kokosovog ulja - ili bar pređite na opcije „bez parabena i sulfata“. Pređite na prirodnu pastu za zube.

 | Author: canva canva

3. Smrdljiva istina prijatnih aroma

Osveživači vazduha, parfemi, mirisne sveće i druge stvari koje „mirišu dobro“ su pune ftalata. Ftalati su endokrini disruptori - koji feminiziraju muške genitalne traktove ometajući enzim potreban za sintezu testosterona. Za razliku od proizvoda za ličnu negu na površinskom nivou, aromatici imaju izraženiji efekat - pošto ih udišete u pluća. Odbacite parfeme i dezodoranse - umesto toga pređite na prirodnu kremu. Koristite esencijalna ulja umesto mirisnih sveća. Prirodni mirisni štapići mogu zameniti osveživače vazduha.

 | Author: canva canva

4. Veštački zaslađivači mogu biti gori od šećera

Aspartam, visoko fruktozni kukuruzni sirup (HFCS) i sukraloza su gori od stvarnog šećera. Dok je aspartam ekscitotoksin koji preterano stimuliše vaše nerve, ishrane bogate HFCS dovode do masne jetre, visokih triglicerida, insulinske rezistencije i visokog šećera u krvi. Jedenje previše HFCS može zapravo isključiti gen koji kontroliše seksualne steroide. Druga studija je otkrila da HFCS dijete smanjuju koncentraciju testosterona i kvalitet sperme kod tinejdžera. Umanjite hranu bogatu HFCS-om kao što su slatkiši, gazirana pića, sokovi, sosovi, kolači, voćne konzerve i sirup za palačinke. Zamenite ih dinjama, sokom od šećerne trske, pecivom, medom i prirodnim sladoledom.

 | Author: canva canva

5. Izbegavajte ove 3 vrste ulja za kuvanje

Biljna ulja, suncokretova ulja i ulja od semena. Bogata ukusom - ali bogata i trans-mastima i estrogenima. GMO i (delimično) hidrogenizovano takođe. Jesmo li spomenuli mnoštvo drugih industrijskih sastojaka od kojih se sastoje? Zamenite ih za bolje alternative: maslac hranjen travom ili Ghee (indijski pročišćeni puter). Ekstra devičansko maslinovo ulje ili ulje avokada je najbolje (ali skupo). Ulje od oraha je takođe opcija. Kokosovo ulje je pristupačno i zdravo (ali masno i zadimljeno). 

Tvoja reakcija?