Nauka otkriva: Zašto vaš momak ne priznaje krivicu!

Sigurno ste se nekada pitali šta to navodi ljude da lažu ili da ne priznaju krivicu, a verovali ili ne, postoji naučni razlog za to. Iako se uglavnom radi o jednostavnim stvarima poput toga ko je prosuo kafu po podu ili ko je trebalo da kupi hleb, ponekad ovozaista ume da nas izludi, a "krivci" su uglavnom muškarci koji ne priznaju svoju grešku
Vidi originalni članak

Pored standardnog ibeđivanja vašeg partnera da ste recimo negde već bili ili da ste neki film ranije pogledali, ponekad se dešava i da argumentujete vaš stav, ali da i dalje nalazite na otpor sa druge strane. 

Kako navodi YourTango, istraživači sa Zapadnog univeerziteta su su sproveli laboratorijsko istraživanje u kome je utvrđeno da osobe koje misle da su u pravu,a greše, u većini slučajeva imaju povišen nivo testosterona. S obzirom da je testosteron muški polni hormon, jasno je da se u većini slučajeva radi upravo o jačem polu, ali ni žene nisu izuzete. 

Naučnici su zaključili da je da testosteron inhibira proces mentalne provere vašeg rada ili povećava intuitivni osećaj da ste "nepogrešivo u pravu"! Do ovog zaključka su došli nakon što su 243 muškarca podvrgnuta eksperimentu i to tako što je jedan deo dobio injekciju testosterona, a drugi običan rastvor koji je imao placebo efekat, a svi su zamoljeni da odgovore na nekoliko pitanja. 

Prvo pitanje ticalo se matimatike, a glasilo je ovako: "Palica i lopta koštaju ukupno 1.10 dolara. Palica košta 1 dolar više od lopte. Koliko košta lopta?" Iako je većina odmah odgovorila da je odgovor deset centi, on je u startu pogrešan jer je palica koštala 90 centi. 

Ispostavilo se da su muškarci pod dejstvom testosterona postigli niže rezultate od ostalih, a veruje se da je to direktno povezano sa samopouzdanjem koje dolazi od višeg nivoa testosterona.  Ako stesamouvereniji, osećaćete se kao da ste u pravu i nećete imati nagon da priznate grešku. 

Zato, kada vaš dečko sledeći put kaže da mu niste rekli da raširi oprani veš, spustite loptu. On jednostavno nije kriv za hemijskeprocese koji se odvijaju u njrgovom organizmu. 

 

NE ČEKAJ, PRIJAVI SE NA SUPERSTAR!

Poseti www.roosvaaj.rs