Fancy 172 pregleda 16. Mart 2023.

Nauka otkriva: Zašto vaš momak ne priznaje krivicu!

Sigurno ste se nekada pitali šta to navodi ljude da lažu ili da ne priznaju krivicu, a verovali ili ne, postoji naučni razlog za to. Iako se uglavnom radi o jednostavnim stvarima poput toga ko je prosuo kafu po podu ili ko je trebalo da kupi hleb, ponekad ovozaista ume da nas izludi, a "krivci" su uglavnom muškarci koji ne priznaju svoju grešku

Pored standardnog ibeđivanja vašeg partnera da ste recimo negde već bili ili da ste neki film ranije pogledali, ponekad se dešava i da argumentujete vaš stav, ali da i dalje nalazite na otpor sa druge strane. 

Kako navodi YourTango, istraživači sa Zapadnog univeerziteta su su sproveli laboratorijsko istraživanje u kome je utvrđeno da osobe koje misle da su u pravu,a greše, u većini slučajeva imaju povišen nivo testosterona. S obzirom da je testosteron muški polni hormon, jasno je da se u većini slučajeva radi upravo o jačem polu, ali ni žene nisu izuzete. 

 | Author:

Naučnici su zaključili da je da testosteron inhibira proces mentalne provere vašeg rada ili povećava intuitivni osećaj da ste "nepogrešivo u pravu"! Do ovog zaključka su došli nakon što su 243 muškarca podvrgnuta eksperimentu i to tako što je jedan deo dobio injekciju testosterona, a drugi običan rastvor koji je imao placebo efekat, a svi su zamoljeni da odgovore na nekoliko pitanja. 

Prvo pitanje ticalo se matimatike, a glasilo je ovako: "Palica i lopta koštaju ukupno 1.10 dolara. Palica košta 1 dolar više od lopte. Koliko košta lopta?" Iako je većina odmah odgovorila da je odgovor deset centi, on je u startu pogrešan jer je palica koštala 90 centi. 

 | Author:

Ispostavilo se da su muškarci pod dejstvom testosterona postigli niže rezultate od ostalih, a veruje se da je to direktno povezano sa samopouzdanjem koje dolazi od višeg nivoa testosterona.  Ako stesamouvereniji, osećaćete se kao da ste u pravu i nećete imati nagon da priznate grešku. 

 | Author:

Zato, kada vaš dečko sledeći put kaže da mu niste rekli da raširi oprani veš, spustite loptu. On jednostavno nije kriv za hemijskeprocese koji se odvijaju u njrgovom organizmu. 

 

NE ČEKAJ, PRIJAVI SE NA SUPERSTAR!

Tvoja reakcija?