Uz ovu namirnicu za doručak promenićete život iz korena!

canva
Svi znamo koliko je doručak važan jer nam obezbeđuje primarnu energiju tokom dana. Takođe, znamo i prednosti raznih semenki koje se preporučuju uz doručak, ali da li ste znali koliko benefita ima seme suncokreta? Ima ih puno i ukoliko počnete da ga jedete uz doručak, puno ćete doprineti svom zdravlju
Vidi originalni članak

Suncokret je glavni izvor Vitamina E koji važi i za snažan antioksidans, a samo 1/4 šolje obezbediće vam skoro čitavu preporučenu dnevnu dozu ovog vitamina. Pored njega, u ovakvoj porciji suncokreta se nalazi i vitamin B 6g proteina, 4g vlakana, kao i nezanemarljiva doza magnezijuma koja nam je svakodnevno potrebna. Ukoliko po savetu YourTanga dodate ovu količinu semenki suncokreta u ovsenu kašu, sendvič. jogurt ili nešto što već konzumirate ujutru, vaše telo će vam biti i te kako zahvalno!

Na koji način suncokret pomaže našem telu?

  • Kako smo već naveli da semenke suncokreta sadrže veliku dozu vitamina E, koji pomaže u očuvanju zdravlja kože tako što je održava glatkom i mekanom, on je štiti i od slobodnih radikala kojima smo svakodnevno izloženi. Pored toga, seme suncokreta je izvor zdravih masti koje našu kožu održavaju hidriranom i sjajnom. 

  • Upala se izdvojila kao prethodnica mnogih bolesti, a suncokret zahvaljujući obilnoj količini vitamina E ima jak uticaj na nju. Njegova inflamantorna dejstva pomažu i kod rizika od srčanih bolesti jer utiču na čišćenje arterija. U kombinaciji sa zdravim mastima i vlaknima koje pogoduju srcu, učinićete puno za svoj kardio- vaskularni sistem konzumacijom ove namirnice.

  • Još jedan neizostavan antioksidant koji se nalazi u ovoj minijaturnoj namircnici je selen, element koji veoma uspešno zaustavlja rast malignih ćelija u telu i kancera, a posebno je pogodan za prevenciju raka dojke. Selen potpomaže detoksikaciju tela i popravku DNK te na taj način ulazi u borbu sa kancerogenim ćelijama. Kako je sve više mladih žena koje obolevaju od ove opake bolesti, razmislite o svakodnevoj upotrebi ovih semenki kako biste smanjili rizik od nje.

  • Kada je nivo magnezijuma u telu nizak, onda dolazi do pada serotonina, hormona sreće, pa možemo biti anksiozni i depresivni. Magnezijum je jedan od najvažnijih minerala koji podiže nivo energije i ozbiljno utiče na naše raspoloženje. Bez obzira da li koristite neku terapiju za lečenje depresije ili anksioznosti, znajte da će vam suncokret sigurno pomoći u ublažavanju simptoma, upravo zato što je pun magnezijuma. Neki antidepresivi deluju tako što podižu nivo magnezijuma u telu i na taj način smanjuju neraspoloženje kod ljudi. 

Veoma je važno da se sa odgovornošću odnosimo prema sopstvenom zdravlju i da uradimo sve što je u našoj moći kako bismo ga sačuvali. Jedan od načina je dodavanje ove blagotvorne semenke u svakodnevnu ishranu. Vi birate!

 

 

Poseti www.roosvaaj.rs