Fancy 530 pregleda 07. Februar 2023.

Uz ovu namirnicu za doručak promenićete život iz korena!

canva

Svi znamo koliko je doručak važan jer nam obezbeđuje primarnu energiju tokom dana. Takođe, znamo i prednosti raznih semenki koje se preporučuju uz doručak, ali da li ste znali koliko benefita ima seme suncokreta? Ima ih puno i ukoliko počnete da ga jedete uz doručak, puno ćete doprineti svom zdravlju

 | Author: canva canva

Suncokret je glavni izvor Vitamina E koji važi i za snažan antioksidans, a samo 1/4 šolje obezbediće vam skoro čitavu preporučenu dnevnu dozu ovog vitamina. Pored njega, u ovakvoj porciji suncokreta se nalazi i vitamin B 6g proteina, 4g vlakana, kao i nezanemarljiva doza magnezijuma koja nam je svakodnevno potrebna. Ukoliko po savetu YourTanga dodate ovu količinu semenki suncokreta u ovsenu kašu, sendvič. jogurt ili nešto što već konzumirate ujutru, vaše telo će vam biti i te kako zahvalno!

Na koji način suncokret pomaže našem telu?

 | Author: canva canva

  • Kako smo već naveli da semenke suncokreta sadrže veliku dozu vitamina E, koji pomaže u očuvanju zdravlja kože tako što je održava glatkom i mekanom, on je štiti i od slobodnih radikala kojima smo svakodnevno izloženi. Pored toga, seme suncokreta je izvor zdravih masti koje našu kožu održavaju hidriranom i sjajnom. 

 | Author: canva canva

  • Upala se izdvojila kao prethodnica mnogih bolesti, a suncokret zahvaljujući obilnoj količini vitamina E ima jak uticaj na nju. Njegova inflamantorna dejstva pomažu i kod rizika od srčanih bolesti jer utiču na čišćenje arterija. U kombinaciji sa zdravim mastima i vlaknima koje pogoduju srcu, učinićete puno za svoj kardio- vaskularni sistem konzumacijom ove namirnice.

 | Author: canva canva

  • Još jedan neizostavan antioksidant koji se nalazi u ovoj minijaturnoj namircnici je selen, element koji veoma uspešno zaustavlja rast malignih ćelija u telu i kancera, a posebno je pogodan za prevenciju raka dojke. Selen potpomaže detoksikaciju tela i popravku DNK te na taj način ulazi u borbu sa kancerogenim ćelijama. Kako je sve više mladih žena koje obolevaju od ove opake bolesti, razmislite o svakodnevoj upotrebi ovih semenki kako biste smanjili rizik od nje.

 | Author: canva canva

  • Kada je nivo magnezijuma u telu nizak, onda dolazi do pada serotonina, hormona sreće, pa možemo biti anksiozni i depresivni. Magnezijum je jedan od najvažnijih minerala koji podiže nivo energije i ozbiljno utiče na naše raspoloženje. Bez obzira da li koristite neku terapiju za lečenje depresije ili anksioznosti, znajte da će vam suncokret sigurno pomoći u ublažavanju simptoma, upravo zato što je pun magnezijuma. Neki antidepresivi deluju tako što podižu nivo magnezijuma u telu i na taj način smanjuju neraspoloženje kod ljudi. 

 | Author: canva canva

Veoma je važno da se sa odgovornošću odnosimo prema sopstvenom zdravlju i da uradimo sve što je u našoj moći kako bismo ga sačuvali. Jedan od načina je dodavanje ove blagotvorne semenke u svakodnevnu ishranu. Vi birate!

 

 

Tvoja reakcija?