Baklava sa rozen korama: Savršenstvo ipak postoji!

canva
Baklava je jedna od omiljenih orijentalnih poslastica koja se rado konzumira na našim prostorima. Sslatka, sočna i bogatog ukusa, baklava je izazov za prave sladokusce, a ona koju vam danas predstavljamo se pravi od rozen kora i sigurno će vam se svideti
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • Pakovanje rozen korica
  • 400 g mlevenih oraha
  • 1 margarin

Preliv:

  • 600 g šećera
  • 400 ml vode
  • 2 kesice vanilin šećera
  • kolutovi limuna 

Priprema:

  1. Ređati kore u prethodno nauljen pleh, približnih dimenzija kao što su kore. Svaku koru ravnomerno posuti orasima, osim poslednje. Pažljivo iseći baklavu na manje kvadrate, zatim na trouglove ili na romboide.
  2. Preliti i premazati sa otopljenim margarinom.
  3. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
  4. Sve sastojke za preliv osim limuna sipati u šerpu i promešati da se povežu pa kuvati oko 15 minuta dok se ne zgusne. Preliv treba da bude gustine između sirupa i vode, piše Dr. Oetker. Pred kraj kuvanja dodati 1/2 limuna isečenog na kolutiće.
  5. Preko vrele ispečene baklave sipati vreo preliv i ostaviti da se ohladi.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs