Klasična torta od šargarepe! Imamo recept!

canva
Ako niste ranije probali šargarepu u poslasticama, pravo je vreme da se usudite na to i napravite sopstveni desert. Uz ovaj recept dobićete savršenu tortu koja će vam se sigurno dopasti
Vidi originalni članak

Ovu tortu je jednostavno napraviti, a njena priprema je brza. Nećete isprljati puno sudova niti će za vama ostati neuredan prostor, a ukus će vas oboriti s nogu!

Sastojci:

Kora:

  • 450g rendane šargarepe
  • 310g brašna + 1 kašika
  • 2 kašičice mlevenog cimeta
  • prstohvat aleve paprike
  • 1 kašičica košer soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 200g smeđeg šećera
  • 1/2 šolje kristal šećera
  • 3 jaja
  • 240ml ulja
  • 150g suvog grožđa
  • 225g blednanog ananasa iz konzerve

Fil: 

  • 225g putera
  • 340g krem sira
  • 240g šećera u prahu
  • 200g seckanih oraha 
  • 1 1/2 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni, pa podmažite pleh prečnika 20cm i stavite na njega pek papir. Šargarepu izrendajte na sitno rende. U velikoj posudi prosejte 310g brašna, cimet, alevu papriku, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu pa sve lepo pomešati.

U drugoj posudi umutite smeđi i beli šećer sa jajima na srednjoj jačini pa postepeno dodajte ulje. Dodajte 1/3 brašna tokom mućenja.

U posebnoj činiji pimešajte suvo grože i kašiku brašna pa to zajedno sa šargarepom i ananasom dodajte u testo.

Podelite na tri dela , sipajte u pleh i izravnajte kašikom. Od ove smese imate tri kore. Pecite u zagrejanoj rerni sve dok čačkalica iz kore ne izađe suva. kada ispečete kore, stavite ih na rešetku da se osuše i ohlade. 

U velikoj posudi umutite puter, krem sir i vanilu mikserom postepeno povećavajući brzinu. Zatim dodajte 60g šećera u prahu papostepeno dodajte ostatak. Filujte tortu tako što ćete svaku koru premazati filom. Na kraju utisnite orahe sa strana torte i ostavite barem sat vremena u frižideru.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs