Lenja pita - kolač koji osvaja ukusom i mirisom!

instagram/canva
Lenja pita je jedan od onih kolača koje smo rado jeli u detinjstvu, a najčešće spada u "zimske" kolače. Ako ste i vi ljubitelj ovakvih klasika među poslasticama, onda imamo pravi recept za vas. Neće vam oduzeti mnogo vremena, a ukus će vas vratiti u detinjstvo dok ste mami ili baki pomagali u kuhinji
Vidi originalni članak

Prhko testo u kombinaciji sa predivnim filom od jabuka će biti odličan izbor za predstojeće hladne dane, piše MissGastro.

Sastojci za testo:

  • 300g mekog brašna
  • 150g maslaca ili margarina sobne temperature
  • 100g šećera
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1 jaje
  • 1 kašika praška za pecivo

Sastojci za nadev:

  • 1kg jabuka
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • sok od pola limuna
  • 100g krupno seckanih badema
  • 1 kašičica cimeta

Priprema:

  1. U prosejanom brašnu dodajte šećer i prašak za pecivo pa pomešajte i napravite udubljenje u koje ćete dodati omekšali maslac sobne temperature, jaje i pavlaku. 
  2. Zamesite testo, a po potrebi dodajte još malo brašna.
  3. Testo pokrijte prozirnom folijom i odložite u frižider na dva sata da se stegne. 
  4. Jabuke ogulite i izrendajte na krupno rende, ocedite ih od viška tečnosti i pomešajte sa ostalim sastojcima. 
  5. Pleh dimenzija 20x30cm nauljite i pospite brašnom.
  6. Testo podelite na dva dela i oba razvaljajte na veličinu pleha. 
  7. U pleh stavite prvu polivnu testa, izbockajte je viljuškom, zatim stavite fil i odozgo pokrijte drugom polovinom testa koje ćete takođe izbockati. 
  8. Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. 
  9. Po želji, kOlač pospite šećerom u prahu dok je još topao.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs