Mekane krofne, ukusne kao bakine...

canva
Ko voli krofne? Evo mi prvi dižemo po dva prsta i smatramo da nema čoveka koji ih ne obožava i koga one ne podsećaju na toplinu doma i neke nežne ruke koje su razvijale testo kako bi obradovale ukućane sjajnom poslasticom nadevenom po želji
Vidi originalni članak

Ove krofne ne upijaju ulje što je cilj svakoga od nas, a takođe su i sutradan mekane. Dakle, ako vam koja i ostane, imaćete i sutra čime da se zasladite, piše Krstarica.

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna 
  • 600 ml mlijeka
  • 1 pakovanje kvasca
  • 3 ravne kašike masti (ili ulja)
  • 4 ravne kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera za kvasac
  • 2 žumanca

Priprema:

  1. U mlako mleko izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti na toplom da nadođe. Za to vreme, u većoj vanglici, umutiti 2 žumanca, dodati mast ili ulje, preostali šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac.
  2. Sve umešati pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamesti testo srednje mekoće, važno da se ne lepi za ruke i radnu površinu. Tako umešeno testo ostaviti da odmori 20-30 minuta.
  3. Posle 30-ak minuta testo ponovo malo premesiti bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm (od prilike 7-8 mm).
  4. Čašom vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vreme zagrejati ulje na umerenoj temperaturi. Pre prženja krofne još malo blago rastanjiti oklagijom i ostaviti da malo odmore.
  5. Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore.
  6. Gotove krofne uvaljati u prah šećer i poslužiti tople.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs