Bez srama 141 pregleda 27. Novembar 2022.

Da li je sigurno puniti telefon cele noći? Evo odgovora

canva

Jedno pitanje koje se uvek postavlja kada je riječ o telefona je ono - da li ih je sigurno puniti preko noći? Mnogi imaju teorije o tome zašto to jeste ili nije sigurno, a mi vam u nastavku donosimo objašnjenje stručnjaka

Na pitanje 'da li je sigurno puniti telefon preko noći?' nema jednog definitivnog odgovora, ali Robin Salvador, stručnjak iz tehnološke kompanije Seekfast kaže kako je to generalno siguran postupak, ali da ipak postoji i nekoliko 'caka' koje bi trebalo da uzmete u obzir, piše She Finds.

"Prva i najvažnija 'caka' je ta da, svim telefonima koji imaju litijumske baterije, punjenje preko noći znatno povećava temperaturu što uzrokuje pregrevanje i potencijalno kraći vek baterije", govori Salvador. 

"Ako imate noviji telefon koji ima litijumsku bateriju, pobrinite se da se uvek u potpunosti ohladi pre nego što ga ponovno priključite na punjač", dodaje.

Takođe, jedna vrlo bitna stavka kada je reč o punjenju telefona (posebno tokom noći) je i punjač koji koristite. 
"Za punjenje telefona koristite samo ovlašćene punjače koji su napravljeni specifično za litijumske baterije i pripazite da njihova snaga odgovara jačini baterije koja je u telefonu", govori Salvador.

Jednaka snaga punjača i baterije važna je zato što preterano punjenje baterije koje se dešava zbog prejakog punjača, dovodi do njenog oštećenja koje garancije vrlo često ne pokrivaju.  

 

Tvoja reakcija?