Bez srama 152 pregleda 07. Oktobar 2022.

Evo koji je najvažniji faktor za dug i srećan život!

canva

Ako ste se ikada zapitali koja je tajna dugog, ali i srećnog života, na pravom ste mestu jer je nauka uspela da dođe do odgovora na ovo pitanje, a mi Vam ga donosimo u nastavku

Kako piše YourTango, tim evropskih naučnika sproveo je veliko istraživanje o faktorima koji su zaslužni za dug život, a cela studija je objavljena u časopisu Psychological Science. 

 | Author: canva canva

Istraživanje je trajalo od 1983. do 2012. godine, a u njemu je učestvovalo šest hiljada Britanaca starosti od 41 do 93 godine što znači da je prosečna starost učesnika bila 64,7 godina kada je istraživanje počelo.

Faktori koji su mereni kod ispitanika bili su krvni pritisak, nivo holesterola, krvni šećer kao i konzumiranje duvanskih proizvoda i alkohola, a merenje se odvijalo u razdobljima od tri do šest godina. 

 | Author: canva canva

Takođe, svake četiri godine ispitivači su kod učesnika merili i nivo inteligencije (sposobnost korišćenja znanja koje već imamo), sposobnost snalaženja u raznim situacijama, verbalno pamćenje, fotografsko pamćenje i brzinu obrade informacija.  

Nakon što se istraživanje završilo, ispitivači su ostali prilično iznenađeni. Naime, najveći uticaj na dug život imalo je subjektivno mišljenje svakog pojedinca o tome kako se oseća i koliko misli da je zaista fizički zdrav.

 | Author: canva canva
Ovim istraživanjem dokazano je da su naša mentalna aktivnost i način na koji razmišljamo gotovo jednako važni kao i briga o fizičkom zdravlju stoga da pozitivne misli zapravo znače lep, ispunjen i dug život. 

Tvoja reakcija?