Bez srama 94 pregleda 29. Maj 2023.

Evo zašto je teško naći partnera preko aplikacija!

canva

Aplikacije za upoznavanje iz daljine deluju veoma "delotvorno" i liče na rešenje problema. Međutim, dešava se da nekim ljudima ove aplikacije znatno otežavaju pronalazak partnera, a nauka ima objašnjenje zašto dolazi do toga

Kako piše YourTango, sada više nego ikada ranije imamo lakši pristup potencijalnim partnerima. Aplikacije za upoznavanje i društvene mreže nam u sekundi daju mogućnost da "bacimo pogled" na stotine hiljada mogućih budućih ljubavi, ali upravo to što je izbor veliki nikako ne znači da ćemo do potencijalne ljubavi doći lakše. Naprotiv, stvari stoje potpuno drugačije.

Psiholozi objašnjavaju ovu pojavu kao "paradoks izbora". Kada sa nekim počete da četujete, proces upoznavanja može biti beskrajno dug i mukotrpan. Najpre treba krenuti od izbora aplikacija jer ih je zaista mnogo, ali računajmo da ste se opredelili za jednu na kojoj ćete napraviti nalog. Naravno, ako tražite partnera, stalo vam je do toga šta delite razmišljate o tome i ulažete vreme u vaš profil. Ovaj proces vam može oduzeti sate i sate pre nego što nešto podelite...

via GIPHY

Konačno je došao trenutak da potražite osobu prema svojim kriterijumima. Listate, listate, listate... Na kraju, ipak naiđete na nekoga ko vam se dopada, počnete da se dopisujete, čak se i vidite, ali vi shvatate da "on nije taj". I u tom momentu, logično, razmišljate da ste samo odabrali pogrešan profil. 

Problem je u tome što često mislimo da je imati veliki izbor zapravo nešto fenomenalno, ali uopšte nije tako. Razmislite drugačije: da imate samo jednu haljinu, uvek biste znali koju da obučete. Tako je i u ovom slučaju: što je veći izbor, vi ste samo više zbunjeni. 

Kada imate previše opcija, u ovom slučaju kandidata za vezu, mogu vams e dogoditi sledeće stvari:

Teže je napraviti izbor. Prema istraživanju psihologa, što imamo više izbora, teže nam je da donesemo odluku. Ta pojava se zove preopterećenje izbora. Čak i kada nađete nekoliko potencijalnih kandidata, možete odustati jer će vam i to predstavljati opterećenje. 

Manje ste zadovoljni svojim izborom. Iako zvuči čudno, što nam je izbor veći, na kraju smo manje zadovoljni onim što odaberemo. Ako pogledamo na primeru žitarica koje sve stoje na rafovima, a vi treba da odaberete samo jednu od njih. Kada ste odabrali i probali, veća je verovatnoća da vam se neće dopasti. Sve i da je njen ukus idealan, razmišljaćete da postoji neka koja je lepša, a vi je niste kupili.

 | Author: canva canva

To isto važi i za pronalaženje partnera preko aplikacija za upoznavanje- uvek ćete se pitati da li je postojala "bolja" osoba za vas.

Mislite da ste odabrali pogrešnu osobu i da postoji bolja opcija. Kada se pred nama nađe širok izbor, mislimo da postoji jedna opcija koju nismo odabrali, a koja bi bila najbolja za nas. Na primer, mogli smo da imamo savršenu žitaricu u tanjiru, ali smo mi odabrali neku drugu. Neuspeh je posledica lošeg izbora. 

Kada počnete da izlazite sa osobama koje upoznajete preko aplikacija, susrećete se sa njihovim manama, ali i dalje živite u ubeđenju da na, recimo, Tinderu, postoji savršena osoba, samo još uvek niste naleteli na nju. Međutim, savršen partner možda uopšte nije osoba kakvu zamišljate dok listate aplikacije za upoznavanje...

Tvoja reakcija?