Bez srama 1199 pregleda 21. Mart 2023.

Godina prve menstruacije predviđa koliko ćete živeti?

canva

Iako je uzrast kada ste dobili vašu prvu menstruaciju sigurno uticao na vaše iskustvo u osnovnoj ili srednjoj školi, možda nikada niste shvatili da bi to moglo uticati i na vaše zdravlje i vaš životni vek

Prema studiji istraživača sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu, žene koje su prve menstruacije dobile kasnije u životu imaju veću verovatnoću da žive duže. Tokom studije, istraživači su pogledali podatke od 16.000 žena u postmenopauzi, koje je prikupila Inicijativa za zdravlje žena. Pri tome su otkrili da i starost prve menstruacije kao i doba menopauze utiču na opšte zdravlje i dugovečnost.

Istraživanje pokazuje da je menstruacija sa 12 godina i više, kao i početak menopauze nakon 50, povezana sa dužim životom. Drugi zanimljivi zaključci studije su bili da su žene koje su dobile menstruaciju kasnije u životu imale manje šanse da razviju dijabetes ili da steknu naviku pušenja.

Jedan od vođa studije, Aladdin Shadiab, rekao je: „Naš tim je otkrio da žene koje su počele menstruaciju u kasnijem životnom dobu imaju manje šanse da imaju određene zdravstvene probleme, poput koronarne bolesti srca, a one koje su doživele menopauzu kasnije u životu imaju veće verovatnoće da će biti u odličnom zdravstvenom stanju, što bi moglo biti moguće objašnjenje za naše nalaze."

Takođe je istakao da određeni faktori, "kao što je pušenje, mogu da oštete kardiovaskularni sistem i jajnike, što može dovesti do ranije menopauze. Žene sa kasnijom menopauzom i dužim reproduktivnim vekom mogu imati smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti". Čini se da ljudi uvek traže načine da žive duže, i dok su pravilna ishrana i vežbanje uobičajene opcije, tajna bi zapravo mogla da leži u tome kada dobijete menstruaciju.

 | Author: canva canva

Postizanje dugovečnosti je sveobuhvatni cilj javnog zdravlja, a mnogi od nas se pitaju 'kako da živim duže?' Naša studija je otkrila da su žene koje su počele menstruaciju sa 12 godina ili više, doživele menopauzu, bilo prirodno ili hirurški, u doba od 50 godina ili više, i imale više od 40 reproduktivnih godina, povećale izglede za život do 90 godina“, zaključio je Shadiab.

Čini se da ako ste jedna od onih devojaka koje su se osećale iza svojih drugarica u odeljenju za pubertet, na kraju ste zapravo bolje od njih.

Tvoja reakcija?