Bez srama 259 pregleda 17. April 2023.

Koliko je zaista potrebno vremena da se zaljubimo?

canva

Desi li vam se nekada da upoznate neku novu osobu sa kojom počnete da izlazite i odmah počnete da zamišljate zajednočku budućnost sa njom, osećate ogromnu privlačnost i da ste pronašli osobu za ceo život? Ipak, sigurni smo da se u nekom trenutku zapitate koliko je zaista potrebno vremena čoveku da se zaljubi. Mi ćemo pokušati da odgovorimo na ovo pitanje koje generacijama muči ljudsku populaciju

Tara Suwinyattichaiporn, redovni profesor na univerzitetu u Kaliforniji i stručnjak za odnose, i psihoterapeutkinja Christie Kederian za Elite Daily odgovorile su na pitanja koja se tiču zaljubljivanja. 

Najpre je potrebno da sagledate kako vi definišete ljubav i zaljubljenost jer je to subjektivni osećaj koji se razlikuje od osobe do osobe. Ako ljubav definišete kao privlačnost i "hemiju" bilo kakve vrste, onda se možete zaljubiti i za mesec dana, kaže Suwinyattichaiporn. Fizička privlačnost je za mnoge ljude trenutna stvar pa ukoliko u roku od tih mesec dana provodite puno vremena sa određenom osobom, i te kako je moguće da privlačnost postane još snažnija. 

via GIPHY

Sa druge strane, Kederian kaže da kako god definisali ljubav, ponekad je i parovima koji su dugo zajedno teško da kažu kada su se tačno zaljubili jer zaljubljivanje sa sobom povlači čitav proces, a ne događa se u trenutku. Važno je da zaljubljenost mikada ne mešate sa požudom, pojačanjim interesovanjem ili simpatisanjem. Zaljubljenost je mnogo više od osećaja!

Od načina na koji definišete zaljubljenost zavisi i da li se možete zaljubiti za nedelju dana, ali postavite sebi pitanje da li je to dugoročna ljubav, što verovatno nije. Kederian kaže da mnogi ljudi pogrešno definišu zaljubljenost umesto naleta dopamina jer je do "zaljubljenosti" došlo odjednom, a ne postepenim procesom kao što smo već rekli.

via GIPHY

Možete li da se zaljubite na daljinu?

Možda vam zvuči neverovatno, ali da, moguće je! Obe sagovornice složile su se u tome da je zaljubljivanje tokom veze na daljinu moguće jer se ljubav osim na fizičku, odnosi i na emocinalnu i duhovnu intimnost. 

"Brzo" ili postepeno zaljubljivanje?

"Brzo" zaljubljivanje ne mora nužno da bude loša stvar jer nije važno vreme za koje se zaljubljujete već ponašanje koje dolazi sa njim. Dakle, ako je brzo zaljubljivanje praćeno gubljenjem sopstvenog identiteta ili manipulacijom, onda i te kako može biti loše po vas. 

via GIPHY

Najbolji savet za vas jeste da date sebi vremena i upoznate osobu emotivno, duhovno i fizički tokom par meseci jer ćete na taj način imati prostora da se zaljubite u osobu, a ne u ideju o njoj ili iluziju. Međutim, ne postoji tačno određen vremenski period za zaljubljivenje jer i "brzo" i postepeno zaljubljivanje mogu da iznedre duge i kvalitetne veze. 

Pored očiglednih znakova zaljubljenosti pored privlačnosti, leptirića u stomaku i privrženosti, još jedan pokazatelj može biti i povezivanje na različitim poljima. Sa druge strane, ukoliko ste spremni da se žrtvujete za osobu i stavite njne potrebe ispred svojih, prevazilazite sukobe i pristajete na kompromise, vi ste onda zaista zaljubljeni. I da, to je prava ljubav!

 

 

NE ČEKAJ, PRIJAVI SE NA SUPERSTAR!

Tvoja reakcija?