Bez srama 129 pregleda 20. Maj 2023.

Kosa vam se stalno masti? Mi imamo pravo rešenje!

Kosa koja je sklona mašćenju je zaista teška za održavanje jer zahteva često pranje. Međutim, osobe sa masnom kosom često prave neke greške koje samo pogoršavaju stanje, a jedna od tih tsvari je prečesto pranje

Znamo koliko je grozan osećaj kada se samo dan nakon pranja kose pogledate u ogledalu i shvatite da je kosa već toliko masna da morate ponovo da je perete. 

Razlog zašto se kosa masti jeste taj što na samom temenu postoje lojne žlezde koje proizvode ulje. To ulje je neophodno za kožu glave, kako bi ona bila hidrirana i zdrava, a kosa mekana i sjajna, piše Wanted. Međutim, uzrok mašćenja kose jeste pojačano lučenje lojnih žlezda i proizvodnje samih ulja. 

Evo nekih koraka kako da napravite veći razmak između pranja kose i održite lučenje masnoća bar malo pod kontrolom:

Nemojte prati kosu svakodnevno!

 | Author:

Niko na svetu ne voli masnu kosu, a posebno ljudi koji imaju problema sa njom. Jedino rešenje da kosa više ne bude masna, a koje oni vide, je upravo njeno svakodnevno pranje. Upravo ovime pravite najveću grešku jer na taj način će se koren još više mastiti ili će se, potpuno suprotno, isušiti do te mere da će izazvati pucanje dlake ipojavu peruti. Iako nije ugodno šetati sa masnom kosom, ima mnogo alternativa koje možete upotrebiti poput vezivanja kose, šampona za suvo pranje, bebi pudera, traka i šešira.

Ne dirajte kosu

Ako želite da izbegnete da vam se kosa često masti, ne smete je non stop provlačiti po rukama. U kontaktu sa prstima, lojne žlezde dobijaju signal da treba da pojačaju lučenje ulja, a to sigurno nije ono što želite.

 | Author: canva canva

Perite kosu obrnutim redosledom

Ovakvo pranje kose je sve više u trendu, a pokazalo se veoma učinkovitim. Ono podrazumeva da umesto šampona, na kosu prvo nanesete pakovanje, masku i sve ono što koristite za negu kože, pa na kraju završite šamponiranjem. Na taj način ćete kosi pružiti potrebnu negu, a ona neće biti masna.

Ne koristite toplu vodu

 | Author: canva canva

Pravi je paradoks da će vruća voda ukloniti masnoću sa kose i i temena. Ukoliko koristite toplu vodu, ispraćete prirodna esencijalna ulja, žlezde će ih podstaći da luče više i kosa će par sati nakon pranaj biti ponovo masna. Izbegnite ovo tako što ćete kosu prati mlakom, a završiti hladnijom vodom.

Pažljivo sa toplotom

Korišćenje aparata koji proizvode toplotu poput prese ili fena treba svesti na minimum. Ako vam je neophodno sušenje kose fenom, gledajte da to bude na nižoj temperaturi. 

Tvoja reakcija?