Bez srama 21 pregleda 16. Maj 2023.

'Love bombing' je zvanično postao vid nasilja...

canva

'Love bombing' ili ljubavno bombardovanje većina nas je nekada doživela na sebi ili učinila nekom svom partneru, a tiče se lažnih obećanja koja se samo nagomilavaju, a ne dolazi do njihovog ispunjavanja. Često zbog nedostatka iskustva bivamo povređeni ili povređujemo drugu stranu, kasno shvatajući da s eljubav nipošto ne gradi na taj način

U principu, dešava se da nekoga držimo u rezervi ili sami bivamo nekome "poslednji izbor", a to nikome nije prijatno da doživi. To je brutalno i veoma bolno, a ako senađete u sličnoj situaciji, trebalo bi da znate da to niko nije zaslužio, piše Glamour.

Iako neki oblici ljubavnog bombardovanja deluju "najljubavnije moguće" i uvijeni su u "šareni papir", to je izraz koji se koristi za veoma ozniljne situacije kojima se uspostavlja kontrola nad nekom osobom, bilo da je u pitanju dopisivanje, proveravanje ili slanje cveća na adresu. Ovo je pokušaj da se utiče i manipuliše partnerom ponavljanjem i intenzivnoh znakova pažnje poput obasipanja poklona ili neprestanih poziva. Takav obrazac koriste nasilnici u porodici kako bi preuzeli kontrolu. 

 | Author: canva canva

Kraljevsko tužilaštvo Velike Britanije je nedavno definisalo načine na koji naslinci mogu da naškode žrtvama emocionalno i fizički, a po ažuriranim smernicama, tu se našao i 'love bombing'. 

Ovo su stvari na koje treba da pazite ako sumnjate da ste žrtva ovo vida nasilja:

  • Partner prerano obećava veliku posvećenost;
  • Neprestano vam daje komplimente i kupuje poklone;
  • Prerano vam poklanja previše pažnje i očekuje to zauzvrat;
  • Ne poštuje vaše granice i želi da pravite kompromise kada su u pitanju stvari o kojima ne treba pregovarati;
  • Intenzivna ljubomora koja vam nabija osećaj krivice.

 | Author: canva canva

U krajnjoj liniji, ljubavno bombardovanje je vid manipulacije jer ste na neki način podređeni svom partneru, iako to ponekad ne izgleda tako. Ono što na početku izgleda slatko, moglo bi da dobije najgorči ukus ukoliko ne povedete računa. 

Tvoja reakcija?