Bez srama 145 pregleda 28. Jul 2023.

Očistite fleke sa dušeka samo uz pomoć jedne stvari!

canva

Nije retka pojava da se na našem dušeku pojave ogromne žute mrlje nepoznatog porekla. Znamo da ništa nismo prosuli po njemu, ali mrlje su i dalje tu. Takođe, dešava se i da dušek poprimi neprijatne mirise. Međutim, održavanje dušeka je pored higijene neophodno i za zdravlje

Mrlje na dušeku mogu biti različitog porekla, i dok su neke bezopasne, druge su i te kako štetne po zdravlje. S obzirom da ih mi kao laici ne možemo proceniti golim okom, najbolje je da prinegnemo čišćenju čim ugledamo ove mrlje, savetuje Krstarica.

Pored toga što žute mrlje mogu poticati od nezgoda koje naprave deca ili kućni ljubimci, a nastaju i od prosipanja hrane ili kafe, treba znati i da one nastaju od sebuma. Naime, sebum je prirodno ulje koje luči naše telo kako bi zaštitilo i hidriralo kožu, a ima ga i na glavi.

 | Author: canva canva

Takođe, u toplim danima se više znojimo čak i tokom noći. Problem sa znojenjem u krevetu je taj što znoj neće napraviti momentalu fleku, ali ako mu dopustite da se nakupi, nastaće ogormna fleka i dušek će poprimiti neugodan miris.

Daleko najgori uzrok žutih mrlja na dušeku je plesan. Znoj, urin i ulje uzrokovaće umnožavanje plesni. Ona se munjevito širi na vlažnim i toplim delovima domaćinstva i iako nisu sve opasne, postoje vrste koje ispuštaju otrovnu stvar zvanu mikotoksin.

Mikotoksini napadaju vaše disajne puteve. Ako primetite da imate problema sa disanjem, posebno noću, pregledajte svoj krevet i potražite plesan jer bi to mogao biti uzrok. Plesan takođe može uzrokovati iritaciju kože i gljivične infekcije.

 | Author: canva canva

Za čišćenje dušeka vam nudimo dva rešenja:

Hemijsko čišćenje

Sodu bikarbonu pomešajte sa deterdžentom za sudove. Smesa koju ste napravili treba biti penušava. Nanesite je na zamrljano područje, razvucite ga rukavicama ili mokrim peškirom, ostavite da odstoji oko 10 minuta, a zatim ga obrišite mokrim peškirom.

Poprskajte umrljano područje hidrogen peroksidom, a zatim istrljajte mrlju mokrim peškirom. Obrišite preostali peroksid suvom krpom. Ponovite celi postupak ispočetka ako je mrlja i dalje prisutna.

 | Author: canva canva

Prirodno rešenje

Pomešajte vodu, so i sodu bikarbonu u činiji da napravite smesu i nanesite svuda po dušeku, a ne samo na fleke. Čistite celi dušek i pobrinite se da se plesan ne proširi previše.

Smesu ostavite da odstoji 30 minuta na dušeku. Nakon toga obrišite mrlju mokrim peškirom. Ne morate brisati sodu bikarbonu na drugim mestima, možete je samo usisati nakon što završite s čišćenjem mrlje.

Tvoja reakcija?