Bez srama 403 pregleda 05. Februar 2023.

Ovo ja važno! Prednosti i mane korišćenja tampona

canva

Pojava prve menstruacije je velika prekretnica u životu svake devojčice, a veoma je važno da one budu upoznate sa promenama sa kojima će se njihovo telo susresti tokom odrastanja. Ne možemo predvideti vreme kada će se pojaviti prvo krvarenje, ali ono što i te kako možemo jeste da otvoreno razgovaramo o higijenskim sredstvima poput tampona

Tamponi su osmišljeni kako bi upijali menstrualnu krv tokom ciklusa i na taj način sprečavali curenje. Oni popunjavaju elastični vaginalni prostor šireći se i na taj način prikupljaju tečnost jer vrše pritisak na zidove vagine. Tamponi su veoma efikasno rešenje i olakšanje kada je mnogo toga u pitanju. Izgrađeni su uglavnom od pamuka i imaju konac koji kasnije kada dođe vreme za njegovo vađenje pomaže da to mnogo lakše uradite.

 | Author: canva canva

Pored klasičnih tampona, na tržištu su sve aktuelniji i tamponi sa aplikatorom čije je umetanje dosta lakše  i "čistije" jer aplikator uradi sav posao umesto vas. Imaju mali čep sličan cevi koji se ubacuje u vaginu kako bi apsorbovao tečnost, dok je aplikator najčešće izrađen od kartona ili plastike. 

 | Author: canva canva

Pored umetanja oko koga možeš konsultovati mamu ili stariju prijateljicu, veoma je važno da znaš da tamponi imaju "rok trajanja", odnosno da tampon ne bi trebalo da nosimo duže od 4-6 sati, iako ćeš na mnogim mestima naići da je dozvoljeno čak i 8. Ukoliko tampon ostane duže unutra, postoji rizik od sindroma toksičnog šoka - ozbiljne bakterijske infekcije koja se javlja ako se tampon duže zadržava, piše TeenTweenFun. Još jedna stvar koju treba znati jeste da je tampone najbolje koristiti u danima sa najjačim krvarenjem, odnosno od drugog do četvrtog dana, kako bi izbegla neprijatnost kada se količina krvi smanjuje. Ipak, treba da porazgovaramo o prednostima i manama kada su tamponi u pitanju kako bi definitivno znala da li si za ili protiv ovog vida zaštite od menstrualnog curenja.

Prednosti:

  1. Tamponi ti daju određenu vrstu slobode jer koristeći njih slobodno i nesmetano možeš da plivaš i treniraš i sve ostalo šta ti srce poželi
  2. Tamponi su, tvrde mnogi, udobniji od uložaka i ako se pravilno umetnu, nećeš ni osetiti da ih nosiš.
  3. Uz tampone se možeš osećati slobodnije i nezavisnije.
  4. Jednostavnost i brzo umetanje su velika prednost tampona.
  5. Za razliku od uložaka, tamponi se neće skupljati i stvarati izbočine, niti će se ocrtavati na garderobi.

 | Author: canva canva

Mane:

  1. Umetanje tampona može biti teško i bolno ukoliko ih ne namestiš pravilno.
  2. Rizik od toksičnog šoka je ono što uglavnom odvraća devojke od tampona. Kao što smo već napomenuli, neophodno je često menjanje tampona, održavanje higijene i odgovarajuća veličina i moć upijanja tampona.
  3. Neke devojke se korišćenjem tampona osećaju "kao žene" što nikako ne može biti istina jer tamponi ne menjaju seksualnu aktivnost. Ovo se može rešiti otvorenom komunikacijom sa nekim ko ima više iskustva od tebe, a ti se nemoj stideti da pitaš ono što te zanima!

 | Author: canva canva

Pored svih prednosti i mana, svako telo je različito i različite stvari mu odgovaraju. Ne postoji određena starosna granica za korišćenje tampona jer svakako ciklus ne počinje kod svake devojčice u istim godinama. Neke devojke ranije budu spremne na ovaj korak, neke kasnije, a neke se nikada ne odluče za tampone i to je potpuno u redu. Svakako, veoma je važno da se informišeš i potražiš pomoć i savet oko korišćenja tampona kod svog lekara. Na kraju, izbor između tampona i uložaka je uvek na tebi!

Tvoja reakcija?