Bez srama 144 pregleda 07. April 2023.

Poludeli dalmatinac rasturio celu kuću svojim vlasnicima

printscreen/canva

Pored toga što je sve u kući pocepao na komade, uključujući i žvakanje vrata mašine za pranje veša, frižidera, pa čak i betonskog zida, Lupin je izvukao ruku vlasnice Keli iz ramena

Gluvo štene dalmatinac Lupin možda izgleda super slatko, ali njegovo destruktivno ponašanje izazvalo je haos, povrede i štetu koja je njegove vlasnike koštala skoro 20.000 funti za nešto više od godinu dana. Očajna Keli Li i njen partner Emilijen Born, iz Tildeslija u Velikom Mančesteru, nastupiće u potpuno novoj emisiji C4 The Dog Academy dok traže stručnu pomoć sa svojim loše ponašanim, gluvim štenetom, kog su uzeli kada ga je majka odbila.

 | Author: printscreen/canva printscreen/canva

Treneri sa užasom gledaju kako Lupin trenutno žvaće povodac na video snimku kako uništava porodičnu kuću, dok stariji dalmatinac Ralph gleda. „Uništio je sve, čak i dečije plišane igračke“, kaže Keli. „Glave mekih igračaka bi bile skinute, razbacane svuda. Deca bi bila uznemirena i frustrirana što ne mogu da igraju jednostavne igre. Nisi mogao da ga ostaviš čak ni da se istuširaš ​​na deset minuta, on bi poludeo. Ako nije mogao da dođe do tebe zato što si se tuširao, povukao bi peškire i skidao poklopac sa toaleta. Jedan od nas je uvek morao da bude kod kuće. Nismo mogli da igramo društvene igre kao porodica, morali smo da pazimo Lupina. Videlo se da je u panici. Uništio je frižider, orman, vrata, TV stalak, dva kauča i raskomadao spoljni nameštaj. Odgrizao je vrata od mašine za pranje veša i svuda je bilo vode jer je bilo pranje. Uhvatio je kandžama betonski zid. Svuda su tragovi zuba.

 | Author: printscreen/canva printscreen/canva

Keli (33), medicinska sestra u Kraljevskoj bolnici Salford, kaže da je sve počelo kada se Lupin, koji sada ima skoro dve godine, ozbiljno razboleo sa tri meseca od smrtonosnog parvovirusa. Nakon dugog oporavka uz stalnu brigu koja je uključivala odsustvo sa posla za Keli, Lupin je povratio puno zdravlje, ali je primetila ogroman pomak u njegovom ponašanju. Keli, koja ima dve ćerke, 13-godišnju Belu i 10-godišnju Ariju, kaže: „Lupin je bio u komi i zamalo je umro, a mi smo ga negovali da ponovo ozdravi. Ali on je bio kao drugačiji pas, kome je bila potrebna stalna pažnja. Onda se pretvorio u tasmanskog đavola. Imali smo velike troškove svakog meseca tokom 14 meseci, potrošivši oko 18.000 funti. Već smo potrošili preko 10.000 funti na račune veterinara kada je bio bolestan. Bilo je to kao da trošite preko 1.000 funti mesečno i to se povećavalo.

Keli se borila da kontroliše Lupina u šetnji dok bi on skakao na put, vukući je ispred automobila, vukući je okolo. Samo Emilien, 31, lični trener, mogao je da ga kontroliše. Lokalni treneri pasa nisu hteli uzeti potpuno gluvo štene, a Lupin je zabijao klin između Keli i Emiliena, i njegovo ponašanje je uticalo na njihovu vezu.

Keli kaže: „Stalno smo se svađali oko toga i postala sam veoma negativna prema njemu. Jednostavno više nisam mogla da se nosim sa tim. Znam da zvuči grozno, ali samo sam pomislila: 'Ne želim ga više. To je uticalo na celu porodicu'."

 | Author: printscreen/canva printscreen/canva


Na Akademiji za pse, stručni treneri zaključuju da je njegovom ponašanju doprinela Kelijeva i Emilijenova prigušena ljubav prema Lupinu kada je bio bolestan, kao i njegova gluvoća i nedostatak posledica. Nakon nekoliko meseci isprobavanja novih tehnika treninga, Lupin se konačno promenio. 

Postepeno je počeo da shvata. Posle nekoliko meseci, prijatelji i porodica ne mogu da veruju da je on isti pas. Sada je zaista miran. Još uvek trošim 20 funti nedeljno na igračke koje on žvaće, ali mi to odgovara. Dobićemo čudnu nesreću ako moja ćerka ostavi mekanu igračku na podu - uvek ima nekoliko ubistava - ali hvala Bogu da više nije destruktivan.

Tvoja reakcija?