Bez srama 41 pregleda 22. Maj 2023.

'Razvela se od mene jer nisam oprao sudove'...

canva

Sve ono što uradimo i izgovorimo nailazi na različite reakcije naše okoline. Svaka reč i svaki postupak nas mogu obeležiti kao najboje ili najgore osobe, a faktora koji to 'određuju' je previše. Od toga ko nas prosuđuje, preko našeg tona i gestikulacije, pa sve do nekih kulturoloških normi koje je neko usvojio ili nije

"Žena me je ostavila zato što sam ostavio prljave sudove pored mašine za pranje suđa koja mi je bila na dohvat ruke"... Priznajemo, ova rečenica zvuči jezivo. Razmišljamo svi zajedno, zašto je nekoga tako mizerna stvar naterala da okonča brak. Ali, umesto povoda, potrebno je potražiti i uzrok. 

Ljudi imaju tendenciju da druge krive za svoje neuspehe, kao i da od sebe prave žrtvu kako bi opravdali neki postupak i to je njihovo legitimno pravo. Međutim, uvek treba sagledati priču objektivnije i na osnovu toga izvesti zaključak.

 | Author: canva canva

"Ponekad ostavim sudove pored sudopere ili mašine za sudove. Meni to i nije toliko važno, a dok sam bio u braku nije mi bilo važno uopšte. Međutim, za moju suprugu jeste... Svaki put kada bi ušla u kuhinju i pronašla prljavu čašu pored sudopere, bila je na korak bliže iseljenju i oknčanju našeg braka, ali ja to nisam znao. Sve i da jesam,sumnjam da bih promenio svoje navike već bih od nje zahtevao da stvari sagleda iz mog ugla" reči su ostavljenog muškarca.

Svakom muškarcu je važno da se oseti poštovanim i korisnim, a osećaj poštovanja od njihove parterke im je od suštinskog značaja za bračni život. Međutim, nije dovoljno venčati se kako biste zaslužili nečije poštovanje, piše YourTango. Potrebno je uraditi baš ono što vama deluje kao najnebitnija stvar na svetu.

 | Author: canva canva

Ostavljeni muškarac je očekivao od svoje žene da mu uvek kaže šta treba da uradi. Želeo je da ga ona usmerava, a ona je želela da on razmišlja o svojim postupcima i u nekim mometima bude "vođa". Ipak, on je smatrao da ako mu ona kaže šta treba da uradi, on će je poslušati, ali će to učiniti samo uz njeno podsećanje. 

Sa druge strane, ona nije želela da mu bude majka već partnerka. Želela je da vidi njegov trud. Njegovo poštovanje. Njegovu ljubav na delu. Tu je i nastao problem među njima.

 | Author: canva canva

Da je razmislio na vreme, shvatio bi da prljava čaša uopšte nije razlog njenog odlaska. Iako je ona bila samo jedan od povoda, izrok njihovog rastanka je nepoštovanje. Njegova žena je redovno održavala kuću, išla na posao i brinula o deci i njemu. Kada pored takve žene ostavite čašu koju niste oprali, to izgleda kao da je ne poštujete (što i jeste tako) i kao da vas je baš briga što ona misli da treba da operete tu čašu.

Ako pogledamo samo momenat prljave čaše, to je zaista nevžna stvar. Ima toliko pozitivnih stvari koje nam se u životu događaju svakodnevno. Ali, ta ista čaša je svaka ona situacija u kojoj se jedna žena ne oseća poštovanom i voljenom.

Tvoja reakcija?