Bez srama 343 pregleda 14. April 2023.

ŠOKANTNO: Ovo ubija ljubav, a da nismo ni svesni!

Intimnost i bliskost između dvoje ljudi nikada ne dostiže najviši nivo jer neprestano mora da se održava. Ukoliko je zanemarite, ne samo da šete se udaljiti fizički, već i emotivno, a do svega toga dolazi zbog kratkih i dosadnih razgovora u koje se samo površno unesemo

Verovatno ste pomislili odmah na sva ona pitanja koja postavite partneru, a on odgovori samo sa "da" ili "ne". Međutim, nisu samo ove stvari u pitanju. Ponekad iako izgleda da razgovarate, vas dvoje zapravo ne govorite ništa. I ne, ne moraju to uvek da budu nežna šaputanja na jastuku, ali hajde da navedemo primer.

- Heej, stigao sam. Šta si kuvala danas?

- Sarme.

...

- Završio sam sa ručkom, idem da se istuširam i odmorim.

- OK, ja idem na trening.

- Kupi paradajz u povratku!

 | Author:

E sad, zamislite kakav uticaj ovo ima na vaš emotivni i seksualni život. Ako ste u braku i prepoznajete ovaj dijalog kao jedan od onih koje vodite svakodnevno, onda ste na pravom mestu. Reći ćemo vam da ovo uopšte nije dobro. Možda se sada pitate šta je tu pogrešno i kako da to sve ispravite, ali razmislite koliko rečenica: "Prvi hot- dog koji sam jela bio je sa mojim tatom na utakmci" zvuči lepše od lakonske: "Volim viršle". Ukoliko se vaša veza ili brak nalaze u stadijumu da komunicirate bez neke poente i ukratko, onda na ovom banalnom primeru pogledajte koliko možete uraditi uz samo malo truda da je unapredite i ulepšate. 

Poenta ove priče jeste samootkrivanje, odnosno pokretanje dubljeg razgovora kako biste osvežili svoju vezu, piše YourTango i daje primere za to.

Ako ste solo, evo ideje koja vam može pomoći. Zamislite da se nalazite u pabu, a blizu vas je predivna devojka. Umesto da joj postavljate suvišna pitanja, pogledajte kako izgleda dijalog kada želite da produbite razgovor:

 | Author: canva canva

Vi: Zdravo, sviđa mi se tvoja haljina. (Koliko god delovalo smešno, komplimenti su uvek dobrodošli i dobar su način da započnete razgovor).

Ona: Hvala!

Vi: Ja sam Marko!

Ona: Ja sam Jana.

Vi: Znači, živiš ovde?

Ona: Da.

Vi: Šta ti se dopada u vezi toga? (Smiasao ovog pitanja jeste da osobu podstaknete na razgovor. Ovde vam ona ne može odgovoriti jednom rečju pa se samim tim kontakt produbljuje.)

Ona: Pa recimo, ima dosta mladih ljudi. To mi je zabavno.

Vi: I ja tako mislim, dobrodošla mi je promena jer sam ranije živeo u drugačijem gradu. Jesi li oduvek ovde ili si živela negde drugde? (Razgovor postaje sve ličniji i dublji, Pored toga što se bolje upoznaju, veoma je važno da on sazna njena osećanja, odnosno da li joj se nešto dopada ili ne. Oni se osvrću na prošlost, nisu zaglavljeni u datom momentu i to je odličan uvod u njihov novi sastanak.)

Evo primera i za bračni par:

 | Author:

Muž: Mislio sam da imamo ovsene pahuljice. Koja je ovo žitarica?

Žena: Nedostaje mi razgovor sa tobom. Hajde da pričamo o žitaricama!

Muž: O ćemu pričaš?

Žena: Ne znam, samo znam da mi nedostaješ i želim da pričamo o zanimljivim stvarima. Šta misliš da jedno drugom postavljamo pitanja? Hajde reci mi koja je tvoja omiljena uspomena na nas?

Muž: Naše venčanje i medeni mesec.

Žena: A čega se tačno sećaš?

Muž: Sećam se koliko si bila lepa i koliko sam bio nervozan. Pamtim i to da je moja sestra plakala zbog raskida i da se tvoja mama blesavo ponašala.

Žena: I ja se toga sećam. Dobro je da si spoemnuo medeni mesec...

Ovoga puta žena nije sklonila njegovu ruku sa svog ramena i dozvolila mu je da joj se približi.

Ovakvi razgovori stvaraju o bude intimu među parovima, a ako ste u braku, insistirajte na ovakvim razgovorima iako vaš partner misli da ste smešni!

Tvoja reakcija?