Bez srama 257 pregleda 25. Januar 2023.

Šta je 'bezuslovna ljubav' i koliko je opasna?!

canva

Jeste li se ikada zapitali šta je zapravo bezuslovna ljubav? Koliko ste spremni da u ljubavi date i trpite? Da li zaista možemo voleti nekoga bez ikakvih okvira i uslova? Ako malo dublje sagledamo ovu temu, verovatno ćemo naići na neke stvari i modele ponašanja koji i te kako predstavljaju „uslov“ koji bezuslovna ljubav podrazumeva

 | Author: canva canva

Voleti nekoga bezuslovno zasita zvuči magično, ali možda magija ipak prestaje ako malo razmislimo šta znači voleti bez uslova koje taj neko treba da ispunjava.

Kada su u pitanju bebe i dece, volimo ih na samu pomisao, bez obzita na njihovo ponašanje i nestašluke. Međutim, YourTango savetuje da dobro razmislite o terminu bezuslovne ljubavi kada su odnosi sa odraslima u pitanju.

Ovo su razlozi zašto je bezuslovna ljubav opasna:

Bezuslovna ljubav je mit. Da, dobro ste pročitali. Razmislite samo da bezuslovno prihvatate nečije ponašanje, argumente, stavove bez obzira na to da li se sa njima slažete ili ne. Dakle, u pitanju je slepa ljubav koja ništa osim te osobe ne vidi. Svaki odnos se gradi, a svaki zdrav odnos ponekad nailazi na prepreke. Da li ćemo ih savladati, zavisi od nas jer o problemima treba razgovarati i raditi na njihovom rešenju postavljajući određene uslove kako biste poboljšali situaciju. Slepom ljubavlju zapravo niste u stanju da pogledate istini u oči.

 | Author: canva canva

Bezuslovna ljubav toleriše svaki model ponašanja. Da li znate da bezuslovno voleti znači i dozvoliti nekome da vas vređa, ponižava, zlostavlja, laže i koristi? Pa, pitate se kakva je to onda ljubav? Zdrava?  Ne sigurno! Prirodno je da ovakve stvari ne volimo i ne treba da ih tolerišemo.

 | Author: canva canva

Roditeljska ljubav nije bezuslovna. Erih From je tridesetih godina prošlog veka predstavio bezuslovnu ljubav kao ljubav majke prema detetu. Majka je ta koja voli bez očekivanja. Međutim, on je u svojoj teoriji izneo tvrdnju da ljubav oca treba da se zasluži jer je on taj koji postavlja standarde koje  dete treba da isouni kako bi zadobilo njegovu ljubav.

 | Author: canva canva

Ako sebi postavimo bezuslovnu ljubav kao ideal, nikada se nećemo osećati dovoljno dobrim. Zamislite scenu da vas osoba za koju mislite da je bezuslovno volite udari šamar, a vi osetite bes, ljutnju i tugu. Nakon toga dolazi preispitivanje i zbog takvih osećanja pa sebi namećete osećaj krivice, žalosti, osećate se loše zato što tako razmišljate... Niko ne želi da živi u beskrajnoj žrtvi! Prihvatite činjenicu da je ljubav dvosmerna ulica i odlučujući je uslov za zdravu vezu. Svaki odnos mora da bude uzajaman i to je ono što ga čini posebnim.

Tvoja reakcija?