Bez srama 110 pregleda 06. Novembar 2022.

Šta je to stonewalling u vezi? Evo par informacija

canva

Evo šta treba da znate i kako da to rešite. Ovaj nezdrav način komunikacije može učiniti da se osećate kao da se svađate sa kamenim zidom, ali to ne mora da znači kraj vaše veze

Šta znači pričati sa zidom?

Ako vaš partner radi ovo tokom svađe, možete se osećati kao da razgovarate sa kamenim zidom, kaže klinički seksolog dr Ava Kedel, seksualni savetnik sa sertifikatom AASECT. Nema pomaka napred, ništa što kažete ne dolazi do njih, i može biti teško pronaći rešenje. To nije zdrav način razgovora jer je to potpuni nedostatak komunikacije i može uključivati mnogo inata i mržnje sa obe strane bez stvarnog rešavanja problema. Ako neko ne vidi rešenje za bilo koji sukob sa kojim se zajedno suočavate, idealno bi bilo da vam to saopšti i bude spreman da radi na pronalaženju prijateljskog sporazuma. Ali potpuno ignorisanje problema i nada da će jednostavno nestati ne doprinosi nikakvom rešenju.

 | Author: canva canva

Kako se suočiti sa partnerom koji praktikuje "zid" tehniku?

Ako vas partner zaledi ili čini da se osećate loše zbog sukoba, trebalo bi da se osećate dovoljno opušteno u tom odnosu kako biste mogli da ga rešite. Ako se ne osećate prijatno da to iznosite, vredi zapitati se zašto je to tako i koje bi najbolje rešenje bilo najbolje da biste uradili ono što je najzdravije za vas. Da li da razgovarate sa terapeutom? Da li da tražite od vašeg partnera da ide sa vama na terapiju za parove? Da li da se potpuno udaljite? Samo vi možete odrediti koje su vaše potrebe.

Stručnjaci predlažu da isprobate „sigurnu reč“ kada jedna osoba oseća da druga pokušava da se brani. Kada neko od vas izgovori sigurnu reč, zaustavite se pre nego što svađa izmakne kontroli i kažete nešto zbog čega biste mogli da zažalite. 

Ne možete naterati partnera da razgovara sa vama, baš kao što ne možete nikoga naterati da uradi bilo šta. Ali možete da kontrolišete kako ćete VI reagovati, kratkoročno i dugoročno. Ne zaboravite da je pri tome važno razmišljati o sebi i poštovati svoje potrebe, piše Cosmopolitan. 

Eto, mali savet koji bi vam mogao dosta pomoći u vezi! Nadamo se da ćete ga praktikovati...

Tvoja reakcija?