Bez srama 189 pregleda 27. Februar 2023.

TikTok sve vreme pogrešno tumači OVAJ važan pojam!

printscreen/canva

Ako ste nedavno videli TikTok sa heštegom „#intrusivethoughts“ ili onaj koji koristi frazu „nametljive misli su pobedile“, možda mislite da su nametljive misli impulsivni nagoni da se rade smešne, neobične stvari kao što je, na primer, povlačenje alarma lift bez razloga ili prekrivanje lica čokoladnim sosom, ali to definitivno nije to...

Nažalost, nametljive misli obično nisu zabavne ili smešne za doživljavanje ljudima sa anksioznim poremećajem, a posebno za one sa opsesivno-kompulsivnim poremećajem (OKP), mogu biti izuzetno uznemirujuće, pa čak i iscrpljujuće. „Intruzivne misli su neželjene ponavljajuće misli, slike ili porivi koji se mogu javiti i koji su veoma uznemirujući za pojedinca koji ih doživljava“, kaže Hejli Ostrou, LCSV, terapeut specijalizovan za terapiju anksioznosti za odrasle. Ne morate da imate mentalni poremećaj da biste iskusili nametljive misli. One su izuzetno česte, a određene vrste nametljivih misli su češće od drugih. Studija iz 1993. koju je sprovela NHS Oksford Health o 293 odrasle osobe bez dijagnostikovanog mentalnog poremećaja dala je tabelu o tome koje vrste nametljivih misli su učesnici studije iskusili - one se kreću od „skretanja automobila sa puta“ za nešto više od polovine učesnici studije da „ubodu člana porodice“ za 10% ženskih i 22% muških subjekata.

@bglasses intrusive thoughts won this time 😔 #fyp #foryoupage #coffee #mocha #itwasexpired ♬ original sound - bathroomglasses

Drugim rečima, ako vam u nekom trenutku kroz glavu prođe prolazna, zbrkana misao - ne brinite, normalni ste!

Razlika između povremene intruzivne misli i iskustva nekoga ko ima OKP i ko se bori sa nametljivim mislima je u tome što, za nekoga sa OKP, nametljive misli mogu postati ponavljajuće i uznemirujuće. „Mnogi pojedinci koji pate od OKP osećaju značajnu količinu stida i krivice zbog sadržaja svojih nametljivih misli i postaju zabrinuti da njihove misli znače nešto negativno o tome ko su oni i njihov karakter. Oni se plaše da će delovati na osnovu svojih misli ili da će se njihove misli ostvariti“, kaže Ostrov. "Nametljive misli su ego-distonične, što znači da su suprotne nečijim verovanjima i vrednostima."

via GIPHY

Kakve veze išta od ovoga ima sa TikTokom?Nametljive misli nisu samo nasumična glupa misao koja vam se pojavljuje u glavi, na osnovu koje onda impulsivno postupate“, kaže Ostrov. „Ako se neko bori sa OKP i vidi ovakav trend, to može da ga uplaši da će zaista delovati na osnovu svoje nametljive misli ili da je opasna osoba (ali nije opasna i neće delovati na osnovu njihove nametljive misli).

Ili, kao što je TikToker Maya Sood rekla u odgovoru na još jednog TikTokera koji je osramotio drugog TikTokera zbog toga što je podelio svoje iskustvo sa rasističkim nametljivim mislima, „Intruzivne misli su prihvatljive samo kada je komercijalizovana verzija, a sve je sunce, duge i štenići. Ali kada neko zaista progovori o stigmatizovanim temama na koje se nametljive misli mogu fokusirati, on biva napadnut."

@maya.sood #stitch with @jihyovella @Oneandonlysophie ♬ original sound - maya.sood

Jeste li vi nekada imali ovakve misli?

Tvoja reakcija?