Fancy 97 pregleda 21. Maj 2023.

Evo razloga zašto ste 'zavisne' od svog momka

Onaj osećaj kada se tek zaljubimo pa imamo neobjašnjivu želju za svojim partnerom i njegovim prisustvom svima nam je poznat. Ta neobjašnjiva privlačnost i osmeh koji se pojavi na spomen njegovog imena zaista je čarobna. Sva ova pomešana osećanja imaju naučno objašnjenje

Neprestano razmišljanje i potreba za maženjem i blizinom voljene osobe vremenom postaju centar našeg zbivanja, a to može prourokovati da osećate kao da ste zavisnik od svog partnera. Zaljubljivanje je povezano sa stimulacijom u jednom delu našeg mozga koji je povezan sa preživljavanjem, poznatim pod imenom dopaminergički put nagrađivanja. 

Kao rezultat toga, zaljubljenost se povezuje sa prevlikim fokusiranjem na partnera baš kao da ste od njega zavisni: neprestano razmišljate o njemu, žudite za njegovom blizinom i neprestano vam je potrebna, a fokus sa njega niste u stanju da pomerite na nešto drugo, piše YourTango.

 | Author:

Ako je vaša veza zdrava, to što se osećate kao zavisnik nimalo nije loše jer to može dodatno učvrstiti vaš odnos. Ali ukoliko vas partner odbija i vaš odnos sam po sebi nije zdrav, onda osećaj zavisnosti nije dobar po vas jer će vam naneti samo patnju i na taj način negativno uticati na vaše zdravlje.

Iako ovo još uvek nije klinička dijagnoza, ljubavna zavisnost je termin koji opisuje algoritam štetnih simptoma koji se fokusiraju na trenutnu ili bivšu vezu te tako izazivaju negativne posledice po život osobe koja ih ima:

  • opsesivno razmišljanje o partneru kada to ne želite;
  • žudnja za kontaktom koja vam remeti život;
  • uznemirenost zbog uloge vašeg momka u vašem životu;
  • ponašate se neprirodno kako biste osetili bliskost sa svojim partnerom ili da bisteprivukli njegvu pažnju;
  • odvraćanje pažnje od problema u vezi na nezdrav način poput prevelike konzumacije psihoaktivnih supstanci, samopovređivanja ili impulsivnog ponašanja.
  •  | Author:

Ako imate ove simptome, možda ćete želeti da se udaljite od svog partnera, ali jednostavno se osećate kao da ste zaglavljeni i ne možete da ga pustite. Sve ovo možete osećati i prema bivšem partneru što dodatno pogoršava situaciju. Ovi simptomi mogu da naškode vašem zdravjlju i raspoloženju, a iako je zaljubljenost jedno od najopojnijih i najlepših osećanja, nemojte dozvoliti da negativno utiče na kvalitet vašeg života.

Tvoja reakcija?