Fancy 2009 pregleda 27. Februar 2023.

Filmska industrija zabranjuje nošenje korseta. Evo razloga

printscreen/canva

Ogromne promene dolaze u svet kostimografije, jer će periodične drame početi da zabranjuju nošenje korseta na setu

Prema izveštajima, Netfliks, BBC i ITV planiraju da odbace korset iz brige za zdravlje i bezbednost onih koji ga nose. Izvor je za The Sun rekao: „Korset je čuveno restriktivan, a mnoge glumice su se žalile odeljenjima garderobe da su oštećenja, kako kratkoročna tako i dugotrajna, nastala nakon dugog (12 do 14 sati) dnevnog nošenja na snimanju. U suštini, postojala je zabrinutost za zdravlje i bezbednost zbog držanja žena u steznom korsetu nedeljama."

Izvor je tvrdio da su neke glumice prijavile "modrice i probleme sa disanjem" zbog nošenja korseta. Tokom godina, mnoge glumice su govorile o bolu nošenja ovog odevnog predmeta. El Fening, na primer, koja je igrala Katarinu Veliku u Huluovom filmu The Great, rekla je da je nošenje korseta „promenilo“ njeno telo.

via GIPHY

Oni zaista menjaju tvoje telo, ti korseti“, rekla je ona u intervjuu za Variety. „Čuli ste toliko glumica da govore o tome, ali vaše telo se menja, čak i vaš obrazac disanja, posebno kada izgovarate te dugačke govore."

Lili Džejms, koja je nosila korset da bi glumila Pepeljugu 2015. godine, rekla je da je imala problema sa varenjem dok je nosila korset.

Rekla je E! Vesti: „Kada je [korset] bio na meni, bilo bi neprekidnih dana kada ne bismo stali na ručak ili ovakav divan čaj — jeli biste na neki način u pokretu. U tom slučaju, ne bih mogli da odvežite korzet. Dakle, ako ste jeli hranu, ona se nije zaista varila kako treba i ja bih podrigivala celo popodne u lice [Richard Madden], i to je bilo baš nekako neprijatno. Pojela bih supu tako da još uvek mogla da jedem, ali ne bi se zaglavio."

Tvoja reakcija?