Fancy 15353 pregleda 18. Jun 2023.

Od ovoga kosa raste 'kao luda', a svi ga imamo u kući!

canva

Tržište je preplavljeno raznim šamponima i preparatima za rast kose. Međutim, ne odgovaraju svima isti proizvodi, neki ljudi imaju problem sa rastom i opadanjem kose koji traje već dugo i polako gube nadu da će bilo šta uraditi povodom toga. Ono što je potrebno jeste da u šampon za pranje kose dodamo samo dva sastojka kako bi naša kosa počela da raste "kao iz vode"

Verovali ili ne, u pitanju su beli luk i maslinovo ulje! Dejstvo maslonovog ulja je odavno poznato kada je kosa u pitanju, a njega su koristile žene mnogo pre Nove ere, kako  za ishranu, tako i za negu kože i kose. 

Glavni aktivni sastojci u maslinovom ulju su oleinska kiselina, fenoli i skvalen,(prirodno se nalazi u ljudskom sebumu). Od fenola sadrži hidroksitirozol, tirozol, oleuropein koji pokazuje antioksidativna svojstva.

Maslinovo ulje sadrži manju količinu vitamina E i K i puno korisnih omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Ono jee bogato antioksidantima koji štite telo od razornog uticaja slobodnih radikala. Na kosu deluje tako što je priordno hidrira i omekšava.

 | Author: canva canva

Kada je u pitanju beli luk, on na kosu deluje tako što ubrzava njen rast i podstiče nicanje novih vlasi. Smatra se pravim bogatstvom za kosu jer sadrži dosta kalijuma, kalcijuma, mangana i fosfora, kao i vitamin C i proteine.

Ono što vam je potrebno da napravite svoj šampon sa kvalitetnim sastojcima jesu:

  • flaša šampona
  • 10- 15 čenova belog luka
  • kašika maslinovog ulja

 | Author: canva canva

Ogulite beli luk i dobro operite svaki čen, blenderom izmiksajte da dobijete pastu, dodajte malo vode u pastu i nastavite da meljete beli luk dok pasta ne postane potpuno kremasta.

Dodajte maslinovo ulje.

Mešajte sastojke dok se dobro ne sjedine.

Pomešajte pastu od belog luka sa šamponom.

Čuvajte ovaj šampon u dobro zatvorenoj boci.

Perite kosu ovim šamponom svaki put, 2 do 3 puta nedeljno.

Tvoja reakcija?