Fancy 196 pregleda 30. April 2023.

Ove godine, MINIVAL se vraća na velika vrata!

canva

Krajem prošlog veka, tačnije 80- tih godina, retko koja žena nije bar jednom nosila minival na svojoj kosi, a u to doba, ovo je bila jedna od omiljenih frizura širom sveta. Elem, iako smo već odavno zakoračili u novi vek, pa čak i u novi milenijum, neki trendovi ponovo dobijaju na popularnosti, a minival je ovogodišnje osveženje kada je kosa u pitanju

Iako je nekadašnja verzija minivala podrazumevala sate i sate sedenja na frizerskoj stolici i "spaljivanje" kose teškim hemijskim supstancama i toplotom, sa godinama se mnogo poradilo kako bi se do ove frizure došlo na što jednostavniji način. Pored toga, radilo se i na poboljšanju tretmana kada je hemija u pitanju da bi se ovaj postupak učinio sigurnijim, piše PopSugar.

Ono što većina žena zna jeste da  inival podrazumeva talase ili kovrdže na prirodno ravnoj kosi, a postoji ukupno 3 metode za dobijanje ovog izgleda i to su alkalna, kisela i egzotermna. Prva opcija podrazumeva korišćenje amonijum- tioglikolata koji ima zadatk da "razbije" strukturne veze u vašem skalpu kako bi se lakše došlo do lokni, dok druge dve metode podrazumevaju nanošenje rastvora pre zagrevanja pa izazivaju više štete nego alkalna metoda.

 | Author: canva canva

Pored toga, postoji i "veganski minival" koji u svom tretmanu ne koristi nikakve proizvode životinjskog porekla, paraben niti sulfate. Tvorac ovog trenda je Janina Jarman koja kaže da se za njegovo postizanje koriste amino- kiseline da bi se kosa oblikovala jer su puno bezbednije i kosa nakon njih izgleda prirodnije. Takođe, ona kaže da koristi i protein graška u ovom postupku koji ima veliku ulogu u zaštiti kose. 

Uz različite metode, postoje i različiti efekti, a najvažnije je da sa svojim frizreom razgovarate o istim kako bi znao šta želite i kakvu aparaturu treba da koristi. Do različitih rezultatga dolazi se korišćenjem različitih dužina štapova kojima se kosa uvija. 

 | Author: canva canva

Paralelno sa tim što se godinama misli da je minival rezervisan samo za žene sa ravnom i kratkom kosom, moraćemo da razbijemo predrasude. Dužina kose nije važna, ali je potrebno povesti računa o tome da osobe koje imaju izrazito jake lokne ne podvrgavaju svoju kosu ovom tretmanu jer neće imati nikakvog efekta. Ukoliko imate ravnu kosu, minival će joj dodati volumen i oblik, dok se talasasta kosa može "ukrotiti" minivalskim kovrdžama.

Još jedna važna napomena jeste da ukoliko fabrate kosu, pre samog tretmana treba da se posavetujete sa frizerom. Potrebno je takođe da kosu makar dve nedelje pre minivala ne fabrate, ali to takođe zavisi od vrste i izbora tretmana.

 | Author: canva canva

Kada je u pitanju vreme koje treba da izdvojite za minival, znajte da će vam biti potrebno par sati sedenja u frizerskom salonu, a sve to važi od dužine i tipa vaše kose, te od stila minivala koji želite. Ako vas zanima cena ovog tretmana, u opremljenijim frizerskim salonima u Beogradu ona se kreće od 10 do 18 000 dinara. U svakom slučaju, potrudite se da vam minival uradi profesionalac.

Tvoja reakcija?