Fancy 60 pregleda 24. April 2023.

Ovo je sve što treba da znate o kremama za sunčanje!

canva

Leto je maltene iza ugla, a kako je sunčevih zraka sve više, ne moramo da čekamo da se kalendarski susretnemo sa letom kada je zaštita naše kože u pitanju. Štaviše, stručnjaci preporučuju redovnu upotrebu SPF krema kod zaštite kože od UV zračenja, a ono što treba da znate o njima nalazi se u nastavku teksta

Svi znamo za mnoštvo brendova koji nude različite zaštitne faktore, ali postavlja se pitanje da li znamo šta je zapravo SPF i koja je razlika između faktora 30 i faktora 50+. 

 | Author: canva canva

Kao što je već rečeno, bez obzira na doba godine, nošenje zaštitnog faktora se preporučuje uvek kada ima sunca, a što se tiče odabira, najbolje je da pročitate etiketu. Cena u ovim prouzvodima ne igra ključnu ulogu, a kada tražimo kremu za sunčanje, uvek treba imati na umu "široki spektar" što uključuje zaštitu od UVA i UVB zraka. 

Činjenica je da svi proizvodi za sunčanje sadrže zaštitu od UVB zraka koji su odgovorni za opekotine od sunca, ali UVA zraci su uzročnici preranog starenja i raka kože. Ako pogledate etiketu koja ne sadrži podatke o UVA zaštiti, ona verovatno ima upozorenje da štiti od opekotina, ali ne i od ozbiljnijih problema poput karcinoma.

 | Author: canva canva

Kada je u pitanju faktor, topla preporuka je koristiti 30+, piše Her. Ovaj broj predstavlja nivo zaštite, a što je veći, zaštita je jača. Tako, na primer, SPF 15 štiti kožu od 93% UVB zraka, dok SPF 50 pravi zaštitnu barijeru od 98%. Takođe, treba obratiti pažnju i na vodootpornost krema za sunčanje, jer ako je navedeno da je krema otporna na vodu, mora pisati i koliko dugo. Obično je taj interval dug od 40 do 80 minuta, pa pošto se svi prirodno znojimo, savetuje se da se krema nanosi na svaka dva sata bez obzira da li ulazite u vodu u međuvremenu ili ne. 

Takođe, ako se trljate peškirom, krema može da se "sastruže", pa bi bilo poželjno naneti je ponovo. Irsko društvo za zaštitu od sunca savetuje da se zaštitni faktor nanese 20 minuta pre izlaganja kože suncu. 

 | Author: canva canva Dakle, kao što vidite, nije potrebno neprestano se "mackati" kremama, već je dovoljno da jednostavno pratite ova uputstva kako biste dobili onoliko vitamina D koliko je potrebno vašoj koži. Kremu za sunčanje uvek treba čuvati na suvom i hladnom mestu, zaštićenu od sunčevih zraka, na temperaturi ispod 30 stepeni.

 

NE ČEKAJ, PRIJAVI SE NA SUPERSTAR!

Tvoja reakcija?