Fancy 288 pregleda 26. Jun 2023.

'Zašto se moja kosa tako često masti?' OVO je razlog!

canva

Svi znamo koliko je masna kosa "gadna", kako na nekome koga sretnemo u prolazu, takoo još više kada se nama samima često masti, a nism u prilici da je peremo svakodnevno, a to nam je preko potrebno jer je sklona mašćenju. Sve bismo dali da preskočimo barem jedan dan i da ne moramo svakog jutra da razmišljamo da li je i dalje čista

Sigurno ste čuli za onu rečenicu "manje je više" koja se uglavnom koristi u "šminkerskoj" terminologiji, ali ovo ponekad važi i za kosu. Kada je operete i sutradan prstima prođete kroz nju, ponekad poželite da je zauvek ošišate, ali vam bude žao pa ne vidite drugi način osim da je ponovo operete. Upravo ova greška može vas koštati svakodnevnog pranja kose, piše Wanted.

Za početak ttreba da znamo zašto se kosa masti. Naime, masna kosa je rezultat lojnih žlezda na temenu koje zapravo proizvode ulje. Ono je neophodno da bi koža glave bila hidrirana i zdrava, a kosa mekana i sjajna. Međutim, kod nekih ljudi te žlezde proizvode više ulja nego što je potrebno i tako uzrokuju brzo mašćenje kose.

 | Author: canva canva

Postoje neke stvari koje treba da izbegavate kako biste produžili vreme između pranja kose, a to su sledeće:

Ne perite kosu svakodnevno!

Kada se kosa više masti i svaki drugi dan nam je slepljena "sjajna", naravno da posežemo za češćim pranjem. Baš to je najveća greška zbog koje će se koren kose još više mastiti ili ćete skinuti svo prirodno ulje sa kože glave i time dovesti do isušivanja kože, lomljenja dlake i pojave peruti. Iako nije prijatno "furati" masnu kosu, ipak postoje alternative poput šampona za suvo pranje koji vam mogu pomoći da prredite pranja.

Ne dodirujte kosu!

Kada biste znali koliko ova nesvesna radnja doprinosi mašćenju kose, što je i logično, prestali biste iste sekunde to da radite. Znamo i sami da je to samo navika koju nesvesno ponavljamo, ali umesto kose, opredelite se za nešto drugo čime biste mogli da se igrate. 

 | Author: canva canva

Pranje kose obrnutim redosledom

Internet je pun beauty saveta da se na masnu kosu najpre nanese regenerator pa se tek onda stavlja šampon. Naravno, uz regenerator mislimo i na maske, ulja i sve preparate koje inače koristite za negu kose. 

Izbegavajte toplu vodu

Iako važi obrnuto pravilo kada su sudovi u pitanju, pranje kose preterano toplom vodom ispira prirodna zaštitna ulja sa kože i kose i ostavlja je suvom. To je signal za žlezde da proizvode više ulja, tako da će vam kosa već nekoliko sati posle pranja biti prilično masna, a sigurni smo da to nikako ne ćelite.
Zato perite kosu toplom, ali ne vrućom vodom, i na kraju je isperite hladnijom vodom kako bi vam se pore zatvorile, a kosa bila glatka i sjajna.

 | Author: canva canva

Ograničite upotrebu aparata

Korišćenje aparata za stilizovanje kose nije najsrećnije rešenje na duže staze jer izaziva trajno oštećenje kose, a to je ono što nikome ne treba. Za početak, ograničite upotrebu fena po ovoj toploti, pa postepeno smanjujte upotrebu i ostalih aparata.

Tvoja reakcija?