Prvi 481 pregleda 06. Januar 2024.

Badnji dan: Najlepši običaji radosnog praznika...

canva

Pored Vaskrsa, najradosnijim hrišćanskim praznikom Smatramo Božić- Rođenje Gospoda Isusa Hrista. Ipak, uvod u ovaj praznik jeste pretvodni, odnosno Badnji dan i Badnje veče koji su prepuni tradicionalnih obeležja, radosti i pripreme za sutrašnji veliki praznik

Mnogo je običaja koji krase današnji dan i razlikuju se od mesta do mesta, ali mi ćemo izdvojiti neke opšte koji se uglavnom praktikuju u svim krajevima Srbije na poseban način.

 | Author: canva canva

Seča badnjaka

Porodice koje žive u gradovima će badnjak kupiti u crkvi ili na pijaci, dok će domaćin seoske kuće sa muškim mlađim članovima porodice otićii u šumu da seče badnjak. Pre nego što ga poseče, domaćin bi trebalo da se obrati drvetu sa sledećim rečima: "Dobro jutro, badnjače, i čestit ti Božić!"

 | Author: canva canva

Badnjak bi trebalo da stoji pred kućom do prvog mraka, dok se svi ukućani ne okupe za trpezom.

Posna trpeza

 | Author: canva canva

Kako to Crkva nalaže, kod Srba je Badnji dan uvek posan i poste ga čak i oni koji se ne izjašnjavaju kao vernici. Kao pripremu za sutrašnji dan koji treba da otpočne liturgijom, a da prva hrana bude već pripremljena pečenica, ukućani se na Badnji dan uzdržavaju od mrsne hrane kako bi dostojno dočekali Bogomladenca Hrista.

Unošenje badnjaka

 | Author: canva canva

U mnogim krajevima naše zemlje, domaćin uveče unosi badnjak i slamu dok mlađi članovi idu za njim i pijuču. Badnjak u ovom slučaju simbolizuje Hrista, dok slama označava jasle u koje je bio položen nakon rođenja.

Sito

 | Author: canva canva

Sito se puni novčićima, slatkišima, bombonama i suvim voćem kako bi nadolazeća godina bila slatkai ispunjena blagoslovima.

Paljenje badnjaka

U crkvama širom Srbije se nakon večernje službe pali badnjak kako bi se Badnji dan simbolično ispratio, a dočekao Božić. Takođe, postoji verovanje da vatra kojom se loži badnjak simbolizuje vatru koja je gorela u noći kada se Hristos rodio kako bi ugrejala bebu.

 | Author: canva canva

Pogača

Kako se na Božić mesi česnica u koju se stavlja novčić koji će onome ko ga pronađe doneti sreću tokom godine, tako se u skoro svim krajevima naše zemlje na Badnje veče mesi pogača ili slavski kolač. Takođe, neki i na Badnje veče pripremaju malu česnicu sa novčićem.

 

Tvoja reakcija?