Prvi 590 pregleda 07. Maj 2025.

Baklava cheesecake: Svima uspeva i svakom se dopada!

canva

Svedoci smo pojave da neki recept postane viralan na društvenim mrežama i da ceo svet 'poludi' za njim. Takav je slučaj i kada je u pitanju baklava cheesecake, spoj tradicionalnog i modernog deserta koji zadovoljava ukus i najvećih kritičara

Potrebno je:

Za krem:

  • 400 g maskarpone sira
  • 200 g sirnog namaza
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 100 g grčkog jogurta
  • 50 g brašna
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za koricu:

  • 10/15 listova testa za savijače
  • 100 g krupno naseckanih lešnika
  • 30 g naseckanih pistaća
  • 50 g maslaca za premazivanje
  • manji komadić maslaca

Za sirup:

  • 118 g vode
  • 50 g šećera
  • 70 g meda
  • ekstrakt vanile po želji

 | Author: canva canva

Priprema:

  1. Za krem umutite mikserom jaja, šećer i brašno. Dodajte kremasti sir, sirni namaz, grčki jogurt i ekstrakt vanile, pa umešajte tek toliko da se sastojci sjedine.
  2. Dobro premažite dno okrugle posude za pečenje maslacem. U posudu dodajte dve kore tako da oblože dno i stranice.
  3. Kore premažite ih maslacem, pospijte lešnicima i pistaćima. Dodajte još dve kore tako da pokriju nepokrivene delove posude, ponovo premažite maslacem i zatim dodajte orašaste plodove.
  4. Postupak ponovite dok ne dođete do poslednjih kora koje je potrebno da samo stavite, ne i da ih premazujete.
  5. Smesu ulijte u kalup za čizkejk preko kora, a višak kora koje vise preko ivice posude odsecite nožem. Možete i da ih presavijete preko smese za čizkejk.
  6. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C, oko 40 minuta ili dok kore i smesa ne poprime zlatnu boju.
  7. Dok se kolač peče, pripremite sirup tako što ćete da zakuvate sve sastojke u loncu dok ne dobijete gustu smesu. Kada je torta pečena, izvadite je iz rerne i dok je još vruća prelijte sirupom samo koru. Ostavite kolač u kalupu da se ohladi barem dva sata u frižideru.

Prijatno!

Tvoja reakcija?