Svedoci smo pojave da neki recept postane viralan na društvenim mrežama i da ceo svet 'poludi' za njim. Takav je slučaj i kada je u pitanju baklava cheesecake, spoj tradicionalnog i modernog deserta koji zadovoljava ukus i najvećih kritičara
Potrebno je:
Za krem:
- 400 g maskarpone sira
- 200 g sirnog namaza
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 100 g grčkog jogurta
- 50 g brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za koricu:
- 10/15 listova testa za savijače
- 100 g krupno naseckanih lešnika
- 30 g naseckanih pistaća
- 50 g maslaca za premazivanje
- manji komadić maslaca
Za sirup:
- 118 g vode
- 50 g šećera
- 70 g meda
- ekstrakt vanile po želji
Priprema:
- Za krem umutite mikserom jaja, šećer i brašno. Dodajte kremasti sir, sirni namaz, grčki jogurt i ekstrakt vanile, pa umešajte tek toliko da se sastojci sjedine.
- Dobro premažite dno okrugle posude za pečenje maslacem. U posudu dodajte dve kore tako da oblože dno i stranice.
- Kore premažite ih maslacem, pospijte lešnicima i pistaćima. Dodajte još dve kore tako da pokriju nepokrivene delove posude, ponovo premažite maslacem i zatim dodajte orašaste plodove.
- Postupak ponovite dok ne dođete do poslednjih kora koje je potrebno da samo stavite, ne i da ih premazujete.
- Smesu ulijte u kalup za čizkejk preko kora, a višak kora koje vise preko ivice posude odsecite nožem. Možete i da ih presavijete preko smese za čizkejk.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C, oko 40 minuta ili dok kore i smesa ne poprime zlatnu boju.
- Dok se kolač peče, pripremite sirup tako što ćete da zakuvate sve sastojke u loncu dok ne dobijete gustu smesu. Kada je torta pečena, izvadite je iz rerne i dok je još vruća prelijte sirupom samo koru. Ostavite kolač u kalupu da se ohladi barem dva sata u frižideru.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.