Prvi 124 pregleda 01. Decembar 2022.

Evo kako da prepoznate manipulaciju u vezi

canva

Iako je gaslighting moderan termin, ponašanje koje on opisuje je neverovatno toksično. Gaslighting uzrokuje da žrtva preispituje svoja osećanja, instinkte i svoju celokupnu percepciju stvarnosti, i evo kako da se suočite sa partnerom koji to koristi na vama

Termin „gaslighting“ je doživeo veliki skok u popularnosti širom društvenih medija u poslednjih nekoliko godina, do tačke kada ga je Merriam-Vebster izabrao za „Reč godine“ 2022., rekavši da je reč imala „1740% interesovanja za traženje, sa velikim interesovanjem tokom cele godine." 

Dok mnogi oblici emocionalnog zlostavljanja imaju slične karakteristike, prišivanje termina na bilo koju emocionalno neprijatnu situaciju zbunjuje značenje za one koji to iskuse iz prve ruke, stvarajući zabunu i pogrešne predstave o tome kako zapravo izgleda gaslighting.

Dakle, kako možete znati da li vas partner gasi ili je u pitanju nešto sasvim drugo?

Gaslighting je sličan konceptu poništavanja. Podriva nečiji osećaj stvarnosti i poriče činjenice i njihova osećanja da bi se stvorilo ono što je očigledno lažna priča. To tera nekoga da preispita svoje rasuđivanje, svoju percepciju stvarnosti, svoje iskustvo, a ponekad i razum“, kaže licencirani psihoterapeut Bruk Švarc.

via GIPHY

Suočavanje sa partnerom koji vas gaslightuje


Švarc kaže da suočavanje sa gaslighterom može ići na jedan od nekoliko načina. Neki partneri mogu to odmah shvatiti i napustiti ih odmah. Drugima će možda trebati više vremena da ga identifikuju, posebno ako se toliko dugo oslanjaju na verziju stvarnosti svog partnera.

Čung naglašava da je najvažniji korak u suprotstavljanju gaslighteru traženje afirmativnih odnosa izvan njih, bilo da se radi o porodici, prijateljima, terapeutu ili saradnicima. Budući da gaslighteri imaju nameru da iskrive stvarnost svog partnera, partner koji je žrtva u ovim slučajevima treba da traži prostor da se ponovo poveže sa sopstvenim mislima, a sistemi podrške mogu im pomoći u tome.

via GIPHY

Za dodatnu podršku, partner koji veruje da ga gaslightuju trebalo bi da ima za cilj da zadrži dokaze o svemu – porukama, fotografijama, računima, snimcima... Dokumentovane informacije su korisne, ne samo da bi imali dokaz protiv svog partnera za gaslighting, već i da bi imali nešto što ih drži u stvarnosti dok se suočavaju sa svojim partnerom, savetuje Švarc. Ako nastave da to rade čak i nakon što su se suočili, dovođenje treće strane — poput terapeuta — bi bilo od pomoći.

Nakon suočavanja, naglasak je na tome da partner koji sumnja da ga gaslightuju bude u stanju da povrati poverenje u sebe, a pronalaženje terapeuta fokusiranog na traumu je od vitalnog značaja za taj proces lečenja. Terapija im može pomoći da odvoje sopstvene misli, uverenja i percepcije od onih koje ima njihovog partnera i razviju alate koji su im potrebni da ponovo veruju u sebe.

Ako primetite znake gaslightinga u vašoj vezi i borite se da se suočite sa svojim partnerom, niste sami. Gaslighting može biti neverovatno teško identifikovati i shvatiti, ali uz pomoć profesionalaca, spoljnih sistema podrške i mnogo samosaosećanja, moći ćete da sebi date prostora da ponovo osetite svoja osećanja.

Tvoja reakcija?