Prvi 763 pregleda 12. Februar 2023.

Evo kako da se trajno rešite podočnjaka

printscreen/canva

Podočnjaci su problem koji pogađa mnoge ljude, nezavisno od uzrasta i pola. Oni nam daju utisak umora i iscrpljenosti, a u nekim slučajevima čak i bolesti. Međutim, postoji nekoliko jednostavnih i prirodnih načina da se ovaj problem reši. U ovom članku ćemo preći neke od najefikasnijih metoda za uklanjanje podočnjaka, kako bi vaš izgled bio svež i blistav!

Evo nekoliko načina koji će vam pomoći da se rešite podočnjaka, prema stručnjacima za kožu.

via GIPHY

Proverite da li postoje osnovni zdravstveni problemi

Verovali ili ne, mnoga osnovna zdravstvena pitanja mogu izazvati podočnjake, zbog čega je važno da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom kako biste bili sigurni da vaši podočnjaci nisu povezani sa većim problemom. „Naročito je važno osigurati da funkcija štitne žlezde bude uravnotežena i da disfunkcija sinusa nije kriva,“ kaže dr Džiniton. „Ova stanja izazivaju upalu koja se može manifestovati kao punoća ispod očiju. Traženje lečenja osnovnog stanja je prvi korak u rešavanju pojave otečenih očiju." Iako vaš menstrualni ciklus nije zdravstveni „problem“, važno je uzeti u obzir da vaša menstruacija takođe može igrati veliku ulogu u natečenosti ispod očiju.

Poboljšajte svoju ishranu

Slana hrana je „česti krivac za zadržavanje vode“, kaže dr Džiniton, a zadržavanje vode je jedan od faktora koji može uticati na izgled ispod oka. Ako imate puno soli u telu, voda će se kretati ka oblasti gde ima više soli da bi se smanjila koncentracija te soli. Suplementi kolagena, bilo koja hrana sa vitaminom A poput šargarepe i paprike, kao i hrana bogata vitaminom C su od pomoći u suprotstavljanju ovome, jer su antiinflamatorni i rastvorljivi u vodi. Ananas sadrži bromelain „koji sprečava oticanje i nadutost“, dodaje dr Sendi. Ove stvari možete uzimati tokom dana u obliku vitamina u sokovima ili kao celovitu hranu.

Izbegavajte alkohol

Zadržavanje tečnosti može biti uzrokovano prekomernim unosom alkohola, objašnjavaju stručnjaci. Ako patite od ovoga, definitivno bi trebalo da smanjite unos alkohola, dodaju oni. Ako ćete piti, uz bilo koji alkohol popijte obilnu količinu vode.

Odmorite se

Odmor je generalno važan jer ćete smanjiti nivo stresa, a samim tim i nivo kortizola, što na kraju pomaže u sprečavanju kesa pod očima, kaže dr Sendi. „Odmor ne samo da daje vašem umu vremena da se regeneriše i podmlađuje, već čini isto i vašem telu. Odmor ima isti uticaj na vaše podočnjake." Ako imate problema sa spavanjem, znajte da niste sami i da postoji niz prirodnih lekova koje vredi isprobati.

via GIPHY

Pokušajte da smanjite stres

Nivoi stresa utiču na nivoe kortizola koji zauzvrat povećavaju pojavu i intenzitet nadutosti i kesa ispod očiju. „To je i razlog zašto oni sa visokim nivoom stresa imaju akne“, primećuje dr Sendi. Meditacija je jedan od pristupa za smanjenje stresa, kao i vežbanje.

Ostanite hidrirani

Zadržavanje tečnosti je obično više krivo za natečenost ispod očiju, ali dehidracija takođe može da igra ulogu“, kaže dr Džiniton. „Dehidracija može pogoršati izgled podočnjaka pojačavajući efekte viška soli, visokog alkohola ili lošeg sna. Održavanje odgovarajuće hidratacije poboljšava cirkulaciju što pomaže u uklanjanju viška tečnosti iz područja oko očiju.” Držite flašu vode na svom stolu ili pored kreveta i postavite cilj da je dopunite više puta tokom dana.

via GIPHY

Pridržavajte se ovih saveta i gledajte kako vam podočnjaci nestaju!

Tvoja reakcija?