Prvi 64 pregleda 29. Jul 2023.

iPhone prve generacije prodat u SAD za 190k dolara

printscreen/canva

Apple iPhone iz 2007. prodat je na aukciji za 190.372,80 dolara, što je 300 puta više od prvobitne prodajne cene

Model od 4 GB, prvobitno kupljen za 599 dolara, još je bio u fabričkom pakovanju i bio je u izuzetnom stanju, navodi se na aukcijskoj listi. Aukcionar LCG Auctions opisao je uređaj kao „popularan kolekcionarski predmet visokog kvaliteta” i „izuzetno redak primerak”.

Aukcija je privukla ukupno 28 ponuda nakon početne ponude od 10.000 dolara. LCG Auctions prodao je još jedan iPhone prve generacije za 63.356 dolara u februaru, prenosi The Guardian. Druga firma, Vright Auctions, prodala je iPhone prve generacije za 40.320 dolara u martu. LCG je opisao telefon kao „sveti gral“ među kolekcionarima iPhone-a zbog njegove ekstremne oskudice. Neuobičajeno je pronaći iPhone prve generacije bez oštećenja ekrana ili slomljenih dugmadi.

 | Author: printscreen/canva printscreen/canva

Na sajtu za aukciju se navodi da je pošiljalac bio deo prvobitnog inženjerskog tima u Apple-u kada je iPhone prvi put lansiran. Ove godine se navršava 16 godina otkako je tadašnji izvršni direktor Apple-a, Stiv Džobs, predstavio iPhone na Macworld-u u San Francisku, 9. januara 2007. godine, rekavši: „Danas će Apple ponovo izumiti telefon."

iPhone je brzo postao Apple-ov najuspešniji proizvod i časopis Time ga je proglasio izumom godine 2007. Model od 4GB je prekinut ubrzo nakon lansiranja zbog zaostajanja ukupne prodaje i puštanja modela od 8GB.

Da li biste vi platili toliko novca za jedan stari IPhone?

Tvoja reakcija?