Prvi 32 pregleda 27. Septembar 2022.

Istraživanje pokazalo da je tračarenje nekad dobro za nas

canva

Tračarenje je ružna i štetna navika, ali čini se da u umerenim 'količinama' ipak može biti dobra za nas i naše mentalno zdravlje. To je dokazalo i jedno istraživanje

Iako se tračarenje smatra ružnom i lošom navikom, čini se da poneki trač s vremena na vreme ima i nekih pozitivnih uticaja na nas i na to kakvu sliku stvaramo o sebi. Tako kažu naučnici, a njima verujemo!

via GIPHY

Naime, kako piše YourTango, jedno holandsko istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da, i pozitivni i negativni, tračevi o drugima kod nas mogu da podstaknu osećaj samokritičnosti, da nam mogu pomoći da se osećamo bolje, ali i da nas teraju da budemo kompetitivniji.

via GIPHY

Naravno, ovde je važno naglasiti da su istraživači poručili da one priče koje govorimo o drugima moraju biti istinite odnosno da ih moramo ispričati objektivno i sa kritičkim stavom jer, koliko god tračarenje bilo zabavno, ono zaista može da bude štetno i za nas, ali i za osobu o kojoj govorimo. Pogotovo ako krenemo da širimo neistine o nekome bez ikakvog razloga. Ovo istraživanje je, takođe, pokazalo da muškarci tračare puno više od žena, ali i da ne znaju čuvati tajne makar im život zavisio od toga. A svi su mislili da je obrnuto... Hmmm!

via GIPHY

Sličnu stvar je pokazalo i jednu drugo istraživanje koje je uključivalo dve hiljade Britanaca, gde su žene tajnu čuvale u proseku tri i po sata pre nego što su je prenele nekome (ako su je uopšte prenele), dok su muškarci tu tajnu izbrbljali za (puno) manje od tri sata. Čak jedan od deset muškaraca tajnu je preneo nekom drugom za manje od deset minuta...

Ok, ovo je stvarno zanimljivo! Šta vi kažete?

Tvoja reakcija?