Prvi 506 pregleda 14. Oktobar 2023.

Kada je nastao lak za nokte i šta se promenilo od tada...

canva

U današnje vreme retkost je videti ženi sa nenalakiranim noktima. Čak iako nemaju boju, oni su stilizovani i nalakiranim barem bezbojnim lakovima. Iako su kozmetički saloni sve posećeniji kako bi se posebna pažnja posvetila noktima, nije li prava misterija kada su žene tačno počele da praktikuju ovaj trend i šta je on na početku predstavljao

Drevne kulture

 | Author: canva canva

Kada je u pitanju lakiranje noktiju, a posebni crvena boja, ovaj trend ne možemo pripisati samo jednoj kulturi jer je zapravo otkriven kod mnogih drevnih naroda. 

U Egiptu, arheolozi su otkrili mumije koje datiraju još od 5.000. godine pre nove ere, a koje su imale pozlaćene nokte i vrhove prstiju obojene kanom.  U slično vreme, žene u Indiji su takođe koristile kanu za bojenje noktiju, dok je u južnoj Vaviloniji pronađen komplet za manikir od zlata, koji datira iz 3.200 godine pre nove ere i služio je kao borbena šara.

 | Author: canva canva

Kada je u pitanju stvaranje prvog laka za nokte, ono se pripiruje Kinezima, i to 3.000 godina pre nove ere. Tadašnje dame su kombinovale belance, želatin i vosak kako bi dobile strukturu, dok su za boju koristile latice cveća. One bi u ovakvu smesu namakale nokte, a iz nje je uvek izlazila neka rozikasta i crvena nijansa, sa delikatnim sjajem.

U današnje vreme su pored boja i dezena popularne i razne dužine noktiju, a naročito su aktuelni veoma dugi nokti. Takvi nokti su postojali i u drevnim vremenima Kine, samo je drugačije gledano na njih.

 | Author: canva canva

Duge, obojene "kandže", koje su se obično nosile sa dekorativnim štitnicima za nokte napravljenim od kovanog mesinga i poludragog kamenja, bili su pokazatelji bogatstva i društvenog statusa, piše Ona.

Pretpostavka je bila da takve nokte ne biste mogli imati da ste niže klase, naročito jer rad i nokti od 15 centimetara nisu baš dobro sinhronizovani.

Crvena boja

Crvena boja je oduvek nosila jaku simboliku, a kada su nokti u pitanju, opšte je poznato bilo da su crvene nokte imali pripadnici nekog visokog društva i elite.

 | Author: canva canva

Pripadnici dinastije Ming nosili su nokte sa dugim ekstenzijama, dok su egipatske kraljice Nefertiti i Kleopatra bile poznate po nošenju crvenih noktiju. Građanima nižeg ranga bilo je zabranjeno da nose bilo šta osim bledih nijansi jer je crvena boja bila odlika bogatstva, moći i raskoši.

 | Author: canva canva

Ipak, kada je moda u pitanju, stvari se lako okreću. Tako je diskretan manikir postao prava odlika elitnih društvenih krugova pa je tako sedamdesetih godina prošlog veka nastao veoma specifičan dizajn, jedan klasičan francuski manikir, koji danas prepoznajemo kao "frenč". Naravno, brzo je to postao omiljeni dizajn u svim krugovima, a danas i dalje drži do svoje popularnosti u raznim varijantama.

 | Author: canva canva

Francuskoj šminkerki Mišel Menard se može pripisati primena sjajnog laka za nokte. Koristeći farbu za automobile, u 20-im godinama žene su počele da improvizuju i postignu onaj sjaj za nokte koje su želele, iako je farba bila dostupna samo nekolicini.

Godine 1932. bojenje noktiju doživljava prekretnicu kada je lansiran prvi pravcati lak za nokte, koji je bio namenjen za sve. Popularnost boje za nokte nastavila se decenijama, čak i u vremenima ekonomske nestabilnosti, kada se smatrala pristupačnim i opravdanim luksuzom. Neke nijanse, kao što je tamnocrvena, postale su jedne od najpopularnijih i do danas su ostale odlika ukusa, elegancije i stila.

Tvoja reakcija?