Prvi 634 pregleda 13. April 2023.

Koliko bi šećera trebalo da unesemo na dnevnom nivou?

canva

Naučnici iz SAD-a i Kine ispitali su koliko šećer koji se nalazi u hrani i pićima utiče na 83 osobe, evo i ishoda

Dnevno ne treba konzumirati više od šest kašičica šećera da biste ostali zdravi, pokazalo je međunarodno istraživanje. Otkrili su da ukoliko previše konzumirate šećer, rizik za astmu, dijabetes, gojaznost, bolesti srca, depresiju, neke vrste raka i smrt se povećava.

Depresija je bila posebno povezana sa visokim unosom šećera prema pregledu 67 opservacionih studija i šest kliničkih ispitivanja objavljenih u BMJ. Zaključeno je da unos slobodnog šećera treba ograničiti na oko šest kašičica dnevno i preporučiti ograničavanje pića zaslađenih šećerom na jednu nedeljno.

via GIPHY

Autor Liangren Liu, vanredni profesor u West China Hospital, rekao je: „Ovaj pregled pokazuje da je visoka potrošnja šećera u ishrani, posebno unos šećera koji sadrži fruktozu, štetno povezana sa velikim brojem zdravstvenih problema."

Preporučujemo da smanjite potrošnju slobodnih šećera ili dodatog šećera na ispod 25 g dnevno. Da bi se promenili obrasci potrošnje šećera, posebno za decu i adolescente, hitno je potrebna kombinacija široko rasprostranjenog javnog zdravstvenog obrazovanja i politika širom sveta."

via GIPHY

Slobodan šećer je bilo koji dodat u hranu ili piće, ali takođe uključuje onaj u medu, sirupu i voćnom soku. Oni se smatraju slobodnim šećerom jer se više ne nalaze u ćelijama hrane.

Prirodni šećeri sadržani u voću i povrću nemaju isti negativan uticaj na naše zdravlje i dolaze sa dodatnim hranljivim materijama kao što su vlakna. Ishodi značajno povećani visokim unosom šećera uključivali su visok krvni pritisak, srčani udar i moždani udar. Takođe je povećan je rizik od sedam karcinoma, uključujući rak dojke, prostate i pankreasa.

Dakle, zaključak cele priče je - lakše sa šećerom, nije dobar po nas!

Tvoja reakcija?