Prvi 2168 pregleda 29. Januar 2023.

Koliko često zapravo treba da menjamo posteljinu?

canva

Pravilna higijena je važna kada je u pitanju spavanje jer prljave posteljine mogu doprineti alergijama, izbijanju bubuljica, astme i poremetiti kvalitet sna. Pravo pitanje jeste - koliko često zapravo treba da ih menjamo?

Danielle Mason, šef razvoja proizvoda u kompaniji Fine Bedding Compani, upozorila je: „Na površini, vaša posteljina može izgledati čisto, ali može dovesti do raznih zdravstvenih problema ako se ne menja redovno, pa vam preporučujemo da menjate posteljinu jednom nedeljno. Ako imate kućne ljubimce ili imate alergije na grinje, trebalo bi da bude svaka 3-4 dana za optimalne uslove za spavanje.“

Abas se složio, rekavši da bi posteljinu trebalo menjati „najviše svake dve nedelje, ali idealno jednom nedeljno“, javlja Daily Mail.

Dr Veronika Matutite, zdravstvene nauke, se složila, rekavši: „Higijena u spavaćoj sobi je veoma važna. Pomaže u sprečavanju širenja bakterija, klica, infekcija i bolesti. Iz ugla stručnjaka, posteljinu treba promeniti nakon jedne ili dve nedelje."

Rutina je verovatno drugačija za ljude sa problemima kao što su astma i alergije i one koji imaju noćno znojenje. U takvim slučajevima obično podstičem promenu i pranje posteljine jednom nedeljno da bi soba bila sveža i čista i da bi se uklonili potencijalni iritanti.“ Abas i dr Veronika rekli su da postoji mnoštvo zdravstvenih problema do kojih može doći zbog predugo ostavljanja dušeka. Abas je rekao: „Prosečna osoba provede oko 227.760 sati spavajući tokom svog života, što je jednako 26 godina. Prljavština, mrtve ćelije kože, ulja za telo, znoj i grinje, uključujući njihove leševe i fekalne materije, mogu se akumulirati na vašoj posteljini."

via GIPHY

Grinje može da živi samo od mrtvih ćelija kože i da se brzo razmnožava. Ako imate kožne alergije koje izazivaju grinje, polen ili druge mikroskopske čestice, perite posteljinu toplom vodom i to će pomoći da ubijete grinje i druge iritantne mikrobe. Oni takođe mogu da pogoršaju simptome astme, tako da je veoma važno da vaše posteljine budu čiste."

Kada se krećemo, trenje uzrokuje da prljavština i bakterije uđu u naše pore, što može dovesti do fleka i izbijanja akni, posebno ako imamo kožu sklonu aknama.“ U međuvremenu, dr Veronika je rekla da jedna od zdravstvenih prednosti redovnog menjanja posteljine uključuje smanjenje širenja bakterija i gljivičnih bakterija, koje mogu izazvati bolesti poput upale pluća, kožnih infekcija, malih boginja, gripa i malih boginja.

Dok je Doroti Čejmbers, stručnjak za zdravlje sna na SleepJunkie.com, predložila da se posteljina menja jednom nedeljno, ona je rekla da jastučnice treba menjati dva ili čak tri puta nedeljno.

Danijela je takođe istakla važnost pranja drugih predmeta posteljine - uključujući dušeke, jorgane i jastuke. Uvek proverite uputstva za negu i proverite da li su vaši jastuci sintetički ili prirodni, ali preporučujemo vam da ih perete svakih nekoliko meseci ako patite od alergija, ili najmanje dva puta godišnje u suprotnom. Pranje na 60 stepeni će ubiti grinje, čest uzrok alergija, ali ako ne patite od alergija, uvek bismo preporučili ekološki prihvatljivije pranje na 40 stepeni. 

Tvoja reakcija?